Czy niedobory aminokwasów prowadzą do podjadania?

Dodaj do ulubionych

Czytam właśnie książkę z której wynika, że niedobory aminokwasów doprowadzić mogą do wykształcenia się nawyku niekontrolowanego podjadania. Czy jest to prawda?

Wiele osób uznałoby zapewne możliwość określenia co powoduje chęć nadmiernego spożywania posiłków za spełnienie ich najskrytszych marzeń. Okazuje się jednakże, że niemalże każdy typ posiłku może sprawić, że poczujemy trudną do pohamowania chęć podjadania. Odnośnie rzeczonej kwestii stale prowadzone są badania. Ich celem jest przede wszystkim identyfikacja przyczyn oraz sposobów zapobiegania nadmiernej żarłoczności. 

Żarłoczność eksperci definiują jako pragnienie spożycia danego typu posiłku, któremu to trudno się przeciwstawić. Istnieją dowody potwierdzające, iż niektóre typy produktów podświadomie uważamy za bardziej apetyczne – są to przede wszystkim słodycze oraz potrawy tłuste. Istotne jest jednakże przede wszystkim określenie czy chęć podjadania ma podłoże fizjologiczne czy psychologiczne. Jeżeli odczuwasz głód fizyczny, posiłki bogate w błonnik oraz białko doskonale go zaspokoją. W przypadku psychologicznego podłoża żarłoczności, ciało domaga się bogatych w węglowodany posiłków celem poprawy nastroju i ogólnego samopoczucia. Jest to spowodowane oddziaływaniem na mózg serotoniny. 

Niekiedy możesz czuć silną potrzebę spożycia posiłku zawierającego mikroelementy, którego twojemu ciału potrzeba najbardziej. Najnowsze badania pokazały, że osoby z przydzielone do obydwu z dwóch grup kontrolnych (grupom ograniczono kolejno spożycie węglowodanów oraz białek) zgłaszały silną chęć spożycia posiłków właśnie z grup zabronionych. Jest to jedyna sytuacja, gdzie niedobór aminokwasów skorelowano bezpośrednio zwiększoną chęcią podjadania. Warto pamiętać, że po ograniczeniu ilości dostarczanego ciału białka, organizm zgłosi zapotrzebowanie na produkty, w których jest go najwięcej. Trudna do pohamowania chęć spożywania dużych ilości słodyczy czy posiłków tłustych nie są więc wynikiem braku aminokwasów w organizmie.  

Autor: Sanjay Bockman

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑