Właściwości szpinaku - Dlaczego warto jeść szpinak?

Jakie właściwości ma szpinak? Słyszałam że jest bardzo zdrowy.

Szpinak ma wiele prozdrowotnych właściwości potwierdzonych badaniami.Liście szpinaku mają właściwości przeciwnowotworowe oraz chronią przed miażdżycą. Szpinak zwiera szczególnie dużo karotenoidów a zwłaszcza beta- karotenu mającemu właściwości przeciwnowotworowe.

Jakie właściwości kryje szpinak?

Szpinak zawiera również duże ilości chlorofilu, który jest kolejnym z potencjalnych czynników działających hamująco na nowotwory. Naukowcy włoscy potwierdzili że szpinak przeciwdziała szkodliwemu wpływowi rakotwórczych nitrozamin. Badacze japońscy wykryli natomiast, że szpinak ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu u zwierząt. Szpinak ze wszystkich mrożonych warzyw uchodzi za najzdrowszy.

Kiedy szpinak zachowuje swoje najlepsze właściwości?

Świeży szpinak zaczyna tracić swe właściwości niemalże od momentu zerwania, toteż pod tym względem szybkie mrożenie wychodzi mu na dobre. Mrożony szpinak odznacza się ponadto dobrym smakiem a co najważniejsze jest gotowy do użycia. Wystarczy go odmrozić, odcisnąć nadmiar wody i już można go dodawać do sosów, zapiekanek, zup - albo po prostu ugotować z odrobiną masła i podawać jako jarzynkę.

Jakie powinno być dzienne spożycie szpinaku dla zdrowia?

Jak wiele? Jak wynika z większości badań, wystarczy zjadanie pół szklanki szpinaku dziennie dla uzyskania korzystnych efektów.

 



Back to Top ↑