Co powoduje astmę? Jak powinna wyglądać dieta astmatyka?

Pytanie

Martyna Sieszko, Nowy Dwór Mazowiecki

Od kilku lat choruję na lekarz powiedział że grozi mi astma oskrzelowa, czym dokładnie jest astma? I jak powinna wyglądać moja dieta? 

Odpowiedź

Ekspert dr Adam Nelson

Witaj Martyno!

Astma jest chorobą zapalną charakteryzującą się napadowymi skurczami dróg oddechowych i nad reaktywnością oskrzeli spowodowaną różnorakimi czynnikami drażniącymi (np. zimne powietrze, stres, dym papierosowy), co powoduje wystąpienie typowych objawów: kaszlu, duszności, świszczącego oddechu.

Przez ostatnie 15 lat liczba osób chorujących na astmę i inne choroby o podłożu alergicznym gwałtownie wzrosła. Obecnie astma jest najbardziej powszechną chorobą przewlekłą wieku dziecięcego. Prawie połowa wszystkich przypadków astmy rozwija się przed 10 r.ż.. U wielu dzieci chorujących na astmę występują inne choroby o podłożu alergicznym (np. atopowe zapalenie skóry).

Jak powinna wyglądać dieta i styl życia astmatyka? Należy przede wszystkim unikać alergenów pokarmowych (np. orzechy, białko mleka), produktów zawierających siarczyny (m.in. przetworzone ziemniaki, suszone owoce, a także piwo i wino, które często zawierają również siarczyny jako środki konserwujące) oraz innych mogących wywołać nietolerancję. Ograniczyć do minimum konsumpcję alkoholu i soli (-> alkohol i dieta wysokosodowa mogą przyczynić się do zwiększenia wrażliwości dróg oddechowych na histaminę). Rzucić palenie! Spożywać 1-2 łyżki tłoczonego na zimno oleju lnianego dziennie.

Coraz więcej badań wskazuje, że u podłoża astmatycznego stanu zapalnego leży nadmierna odpowiedź immunologiczna indukowana przez limfocyty CD4 (-> zaburzenie prawidłowej proporcji Th1/TTh2) Należy zbadać profil kwasów tłuszczowych, stężenie selenu (-> normalizujący efekt na proporcję Th1/Th2), magnez, witamina D i C, histamina/ metylohistamina. Zalecane jest mikrobiologiczne badanie kału.



Back to Top ↑