Czy błyskawiczne płatki owsiane są tak zdrowe jak zwykłe owsiane ?

Pytanie

Andrzej Seweryn, Londyn, Anglia

Witam. Mam pytanie. Czy błyskawiczne płatki owsiane są tak zdrowe jak zwykłe płatki owsiane ? Czy ugotowane płatki owsiane można podgrzać nie tracąc ich właściwości odżywczych?

Odpowiedź

Ekspert dr Adam Nelson

Witaj Andrzeju !

To bardzo dobre pytanie, odpowiadam na nie dość często. Owsianka jest wspaniałym źródłem błonnika, polecam wszystkim i mam nadzieję że włączysz owies na stałe do swojej diety.

Odpowiadając na Twoje pytanie - ugotowane wcześniej płatki owsiane można podgrzać nie tracąc wartości odżywczych, więc jest to na pewno dobre rozwiązanie, jeśli lubisz smak owsa wolno gotowanego. Płatki owsiane błyskawiczne posiadają te same własności odżywcze co owsiane zwykłe lub też te przeznaczone do szybkiego ugotowania. Różnica polega na indeksie glikemicznym, którego miarą jest szybkość, z jaką podwyższa się poziom cukru we krwi (w ciągu 2 godzin). I tak owsiane błyskawiczne są przetworzone - aby mogły ugotować się szybciej, są bardziej rozbite, a co za tym idzie szybciej trawione przez nasz organizm. To daje wyższy indeks glikemiczny. Niższy indeks glikemiczny, jaki mają płatki owsiane zwykłe może poprawić proporcje cholesterolu. Aby obniżyć indeks glikemiczny błyskawicznych płatków owsianych, musisz tylko połączyć je z odrobiną chudego białka (dodać nisko tłuszczowe lub beztłuszczowe mleko/jogurt). Możesz również dodać trochę zdrowego tłuszczu (np. łyżka posiekanych orzechów, które są również bardzo dobre na obniżenie cholesterolu).



Back to Top ↑