Czy dieta może zapobiegać zachorowaniu na raka piersi?

Pytanie

Aleksandra Kamińska, Płock

Czy dieta może zapobiegać zachorowaniu na raka piersi?

Odpowiedź

Ekspert dr Adam Nelson

Witaj Aleksandro!

Odpowiedź brzmi tak. Ryzyko zachorowania na raka piersi, jak donoszą najnowsze badania można zmniejszyć nawet o 38%. Istotnym czynnikiem w tym wypadku jest zdrowa dieta, styl życia, utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz regularne ćwiczenia fizyczne. Jak się okazuje, mniej niż 10% przypadków zachorowań na raka piersi ma podłoże genetyczne.

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi trzeba ograniczyć ilość spożywanego alkoholu (1 lampka wina). W diecie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem " żadna żywność lub składnik żywności sama nie chroni przed rakiem". Naukowcy uważają że to, połączenie składników spożywczych w oparciu o dietę roślinną może pomóc w walce z tą chorobą. Dzięki temu, witaminy, minerały, fitochemikalia  zawarte w produktach roślinnych mogą zwiększać efekty działania przeciwnowotworowego. Koncepcja takiego wzajemnego oddziaływania  nazwana jest "synergią"

Największe działanie przeciwnowotworowe mają m.in. fasola, jagody, warzywa (brokuły, kalafior, kapusta, brukselka), ciemne zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, boćwina, sałata, gorczyca), siemię lniane, czosnek, winogrona, zielona herbata, soja, pomidory i produkty pełnoziarniste.Ostatnie badania na myszach sugerują, o pozytywnym wpływie orzechów, ale wyniki badań muszą zostać potwierdzone jeszcze na ludziach.

W ostatnim czasie rośnie liczba badań, nad kurkumą, która jest jednym ze składników curry, okazuje się że dzięki swoim właściwością może odgrywać dużą rolę w profilaktyce różnych nowotworów, w tym raka sutka.

 

 



Back to Top ↑