Czy glutaminian sodu może być szkodliwy ?
Pytanie
Katarzyna Cioroch, Wałbrzych
Czy glutamin sodu może być szkodliwy? Słyszałam że tak. Bardzo proszę o odpowiedź.
Odpowiedź
Ekspert dr Adam nelson
Witaj Kasiu !
Glutaminian sodu to wzmacniacz smaku dodawany do chińskich potraw, warzyw w puszkach, zup i mięs przetworzonych. Chociaż Food and Drug Administration sklasyfikowało MSG jako składnik żywności "ogólnie uznany za bezpieczny", to jednak korzystanie z niego jest wciąż kontrowersyjne. Z tego powodu MSG musi być wymienione na etykiecie. MSG był używany jako dodatek do żywności od dziecięcioleci. Z biegiem lat, FDA otrzymała wiele niepotwierdzonych doniesień o niepożądanych reakcjach na pokarmy zawierające glutaminian sodu. Reakcje te obejmują bóle głowy, pocenie się, wzrost ciśnienia, osłabienie, drętwienie, mrowienie lub pieczenie w okolicy twarzy, szyi i innych obszarów ciała, szybkie bicie serca i jego kołatanie, ból w klatce piersiowej i nudności. Naukowcy jednak nie znaleźli ostatecznych dowodów potwierdzających szkodliwość MSG i to, że glutaminian sodu faktycznie wywoływał wyżej wymienione reakcje. Badacze przyznają jednak, że niewielki procent ludzi może tak reagować na glutaminian sodu. Objawy są zwykle dość łagodne i nie wymagają specjalistycznego leczenia. Jedynym sposobem, aby im zapobiec jest unikanie produktów z MSG.