Czy produkty wieloziarniste są tak samo zdrowe jak z pełnego ziarna ?

Pytanie

Magda Okoń, Grodzisk Mazowiecki

Czy produkty wieloziarniste są tak samo zdrowe jak z pełnego zierna?

Odpowiedź

Ekspert dr Melina Lam

Witaj Magdo !

"Wieloziarnisty" i "z pełnego ziarna" nie są terminami wymiennymi. "Pełne ziarno" znaczy, że wszystkie części ziarna (czyli zarodek, bielmo i okrywa owocowo-nasienna) są zawarte w danym produkcie. Natomiast produkt wieloziarnisty to produkt, w którym znajduje się więcej niż jeden typ ziaren, co nie znaczy, że będą one w całości. Pełne ziarno to dobry, zdrowy wybór, ponieważ zawierają różne składniki odżywcze, włókna i inne związki naturalnie występujące w ziarnach. Szukaj produktów, w których składzie znajdziesz na pierwszym miejscu takie składniki jak "pełne ziarno owsa" albo "pełne ziarno pszenicy" lub inne tego typu terminy. Pamiętaj, że "pełne ziarno" jest określeniem ogólnikowym, natomiast "pełne ziarno owsa" to termin szczegółowo określający, z jakiego zboża pochodzą ziarna. Wszystkie produkty pełnoziarniste możesz postrzegać jako dobre źródło niezbędnych do życia substancji, kilku witamin z grupy B i minerałów. Zdrowi dorośli powinni jeść przynajmniej trzy 28-gramowe porcje pełnego ziarna dziennie, by ich dieta była zdrowa i zrównoważona.



Back to Top ↑