Czy sok winogronowy ma takie same zalety, jak wino?

Pytanie

Anna Jakubowska, Kraków

Czy sok winogronowy ma te same zalety, co wino ? Proszę o odpowiedź.

Odpowiedź

Ekspert dr Adam Nelson

Witaj Anno

Być może. Niektórzy badacze sugerują, że soki z czerwonych i fioletowych winogron mogą chronić serce tak samo dobrze jak czerwone wino, gdyż także: Redukują zagrożenie zatorów krwi Obniżają poziom lipoproteiny LDL – czyli złego cholesterolu Zabezpieczają naczynia krwionośne krwi Pomagają utrzymywać odpowiednie ciśnienie krwi Winogrona są bogate w chroniące zdrowie antyoksydanty, szczególnie reswerator i flaworoidy. Te antyoksydanty występują głównie w skórce, gałązkach, liściach i nasionach, w ich miąższu jest ich najmniej. Ilość antyoksydantów w winogronach zależy od wielu czynników, np. od rodzaju winogrona, jego pochodzenia czy sposobu hodowli i obróbki. Ciemne, czerwone i fioletowe winogrona zwykle mają więcej antyoksydantów niż białe czy zielone. Na tej samej zasadzie zazwyczaj poziom antyoksydantów jest większy w czerwonym winie, niż białym. Poza sokiem winogronowym, inne produkty winogronowe mogą być równie zdrowe - nie wyłączając dealkoholizowanego wina, ekstraktów winogronowych czy pudru winogronowego. Pamiętaj, że korzystne jest także jedzenie świeżych winogron, nie tylko picie soku z nich. Niektórzy badacze sugerują, że całe winogrona dostarczają taką samą liczbę antyoksydantów co sok czy wino, a dodatkowo mają składniki takie jak np. błonnik.



Back to Top ↑