Do czego jest ser mozzarella? Jak go można stosować?

Do czego jest ser mozzarella? Jak go można stosować?

Odpowiedż

Ser mozzarella w większości krajów poza Włochami produkuje się głównie dla celów kulinarnych, w charakterze dodatku do pizzy, lasagne i innych pieczonych potraw. Jest to ser dojrzały słynny ze swej wyjątkowej, gumowatej konsystencji i doskonałej rozpuszczalności. Pod wpływem wysokiej temperatury mozzarella zamienia się w gładką, płynną masę i można ją rozciągać na długie pasma, ku radości zwłaszcza młodych konsumentów. Nie podaje się jej jako sera stołowego, w przeciwieństwie do postaci świeżej (znanej pod nazwą bocconcini) o kremowej konsystencji i łagodnym smaku, wykorzystywanej w sałatkach i przystawkach. We włoskiej Kampanii nadal wytwarza się mozzarellę z mleka bawolic według historycznej receptury chronionej obecnie przez prawo jako kulturowe dziedzictwo regionu.



Back to Top ↑