Jakie produkty powodują wzdęcia?

Pytanie

Weronika Olczak, Nowy Sącz

Jakie produkty powodują wzdęcia? Jaką dietę stosować na wzdęcia?

Odpowiedź

Ekspert dr Melina Lam

 Witaj Kasiu! To bardzo obszerne pytanie. Jest wiele pokarmów, które mogą powodować wzdęcia i są one przy tym bardzo zdrowe.

Po pierwsze, jeżeli nadmierne wzdęcia są czymś nowym i nie zmieniałaś niedawno swojej diety, upewnij się, że nie ma żadnych innych objawów towarzyszących, takich jak bóle brzucha, utrata masy ciała, nudności czy zaparcia, które mogą oznaczać pogorszenie stanu zdrowia. To wszystko musi ocenić twój lekarz. Jeśli nie masz żadnych innych objawów i masz dobry stan zdrowia, powinnaś zacząć od prowadzenia dziennika odżywiania - będziesz mogła zidentyfikować pokarmy, które działają negatywnie na twój układ pokarmowy.

Wzdęcia (gazy) są powodowane przez niestrawioną żywność, która podróżuje przez jelita, w których jest trawiona. Bakterie, które biorą udział w trawieniu i fermentacji kolonizują się w okrężnicy i w tym procesie często wytwarzany jest gaz. Według Amerykańskiego Towarzystwa Gastroenterologii do produktów najczęściej wywołujących wzdęcia należą kalafior, brukselka, suszona fasola, brokuły, kapusta i otręby. Gotowanie warzyw na parze pozwala na zachowanie wszystkich składników odżywczych i skutecznie pozwala ograniczyć wzdęcia powodowane duszeniem z użyciem oleju. Jeśli problemy nie ustąpią, warto zastanowić się nad zastosowaniem produktu zawierającego naturalny enzym (np. Beano).

Duże ilości fruktozy, jednego z cukrów zawartego w owocach, jak również cukru stołowego może  powodować nadmierne ilości gazów. Napoje słodzone cukrem i słodkie soki owocowe powinny zostać w miarę możliwości ograniczone. Jeśli chcesz ograniczyć owoce, to najwięcej fruktozy zawierają jabłka, gruszki, banany i winogrona.

Uważaj na nabiał, potrafi on być głównym winowajcą z powodu nietolerancji laktozy (organizm nie ma enzymu, który jest niezbędny do rozkładania cukru mlecznego). Jeśli jesz dużo nabiału, spróbuj go wyeliminować z diety na tydzień lub dwa, aby sprawdzić, czy objawy ustępują. Jogurt zawiera mniej laktozy niż mleko - może być lepszym rozwiązaniem. Jeśli przyjmowałaś niedawno lub przyjmujesz obecnie antybiotyki/sterydy warto zastosować probiotyki - mogą one pomóc na wzdęcia. Probiotyki są również bardzo pomocne w biegunkach i zaparciach, które są częste szczególnie po zażyciu antybiotyków. Najlepsze są preparaty złożone zawierające kilka szczepów bakterii np. Lactoral, Multilac. Wiele ziół i przypraw ma właściwości przeciwdziałające wzdęciom - dodane do potrawy pomagają w lepszym trawieniu.  



Back to Top ↑