Jakie właściwości odżywcze ma jarmuż?

Jakie właściwości odżywcze ma jarmuż? Słyszałam że,  jarmuż  jest bardzo zdrowy.

ODPOWIEDŹ

Jarmuż ma bardzo wiele właściwości odżywczych. Jak wiele? Już pół miseczki jarmużu dziennie może pomoc w profilaktyce raka. Jarmuż jest mało popularny w Stanach Zjednoczonych i innych krajach zachodu. Jest chyba najbogatszy w działające przeciwnowotworowo karotenoidy: dla przykładu surowy szpinak zawiera 36 mg karotenoidów na 100 g, a w jarmużu jest ich ponad dwukrotnie więcej, bo 78 mg.. beta-karoten ulega w organizmie przemianie do witaminy A i jest uważany przez wielu naukowców za szczególnie czynny składnik pokarmowy, mogących mieć działanie przeciwnowotworowe, co potwierdzono w badaniach na zwierzętach. Wartości odżywcze jarmużu to także wspaniałe źródło chlorofilu. 

Dlaczego jarmuż jest tak zdrowy i co wyróżnia go na tle innych warzyw?

Gdy porównuje się sposoby odżywiania ze wskaźnikami zachorowań na choroby nowotworowe, to okazuje się że jarmuż plasuje się na wysokiej pozycji na liście pokarmów mających właściwości zabezpieczające. W licznych badaniach wykazano, że częste jedzenie tego warzywa ma związek z niższymi wskaźnikami zachorowań na raka przewodu pokarmowego: jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego, a także płuc. Będąc członkiem wielkiej rodziny krzyżowych, jarmuż posiada wszystkie jej właściwości, czyli może też zmniejszać ryzyko raka odbytu, gruczołu krokowego i pęcherza moczowego.



Back to Top ↑