Truskawki a nowotwory - Czy jedzenie truskawek chroni przed nowotworem?

Dodaj do ulubionych

Czy jedzenie truskawek chroni przed nowotworem?

 

TAK.Kwas elagowy zawarty w truskawkach chroni przed nowotworami

Kwas elagowy chroni komórkę przed aktywacją nowotworowych, czyli kancerogennych mutacji, co potwierdziły badania na zwierzętach. Okazało się, że jeżeli 5% masy karmy zwierzęcej stanowią poziomki, truskawki lub maliny, to zwierzęta te stają się znacząco bardziej odporne na kancerogenny efekt NMBA – rakotwórczej substancji, wywołującej guzy przełyku. Na tym nie kończy się przeciwnowotworowe działanie kwasu elagowego. Badania prowadzone przez Laboratorium Medycyny Molekularnej w Montrealu wykazały, że kwas elagowy hamuje proces tworzenia sieci naczyń krwionośnych nowotworu, przez co uniemożliwia jego rozrost i w konsekwencji ekspansję. Jest to naturalny lek przeciwnowotworowy, o sile działania porównywalnej z niektórymi chemioterapeutykami. Z tego względu w antyrakowej diecie powinna się znaleźć przynajmniej szklanka truskawek dziennie. Po sezonie truskawkowo – poziomkowym można je z powodzeniem zastąpić malinami.

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑