Badania potwierdzają. Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest skuteczna w odchudzaniu.

Dodaj do ulubionych

Badania potwierdzają. Dieta o niskim indeksie glikemicznym  jest skuteczna w odchudzaniu. W ciągu pierwszych dwóch godzin po posiłku o wysokim indeksie glikemicznym (IG) poziom glukozy znacznie wzrasta w porównaniu z posiłkiem o niskim indeksie glikemicznym zawierającym dokładnie tyle samo kalorii.To między innymi może wyjaśnić dlaczego w 15 z 16 opublikowanych badań stwierdzono że spożywanie żywności o niskim indeksie glikemicznym ( IG ) opóźnia w naszym organizmie sygnał głodu dając większe uczucie sytości.

Wyniki w kilku krótkoterminowych badań ( 1-4 miesięcy ) sugerują że dieta o niskim indeksie glikemicznym daje dużo lepsze rezultaty   utraty tkanki tłuszczowej niż dieta z wysokim indeksem glikemicznym.

Badań długoterminowych uwzględniających niski indeks glikemiczny brakuje. Jednak wyniki krótkoterminowe dają jasne dowody że niski indeks glikemiczny wpływa na regulację apetytu i utratę masy ciała.

Przegląd ostatnich sześciu badań dostarczył nie podważalnych dowodów. W badaniach wzięły osoby z nadwagą lub otyłością, którzy byli na diecie o niskim i wysokim indeksie glikemicznym. Czas badań wynosił od pięciu tygodni do sześciu miesięcy.Osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym miały większą utratę masy ciała, niż osoby na diecie o wysokim IG z obniżoną zawartością kalorii.

 Referencje

http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/foods/grains/gigl.html

 1.  Michaud DS, Liu S, Giovannucci E, Willett WC, Colditz GA, Fuchs CS.  Dietary sugar, glycemic load, and pancreatic cancer risk in a prospective study.  J Natl Cancer Inst.  2002;94(17):1293-1300. (PubMed) 

 2.  McCarl M, Harnack L, Limburg PJ, Anderson KE, Folsom AR.  Incidence of colorectal cancer in relation to glycemic index and load in a cohort of women.  Cancer Epidemiol Biomarkers Prev.  2006;15(5):892-896. (PubMed) 

 3.  Strayer L, Jacobs DR, Jr., Schairer C, Schatzkin A, Flood A. Dietary carbohydrate, glycemic index, and glycemic load and the risk of colorectal cancer in the BCDDP cohort.  Cancer Causes Control.  2007;18(8):853-863. (PubMed)

Autor: Sanjay Bockman

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑