Cynamon zmniejsza szkodliwość diety wysokotłuszczowej

Dodaj do ulubionych

Cynamon zmniejsza szkodliwość diety wysokotłuszczowej

Z badania przeprowadzonego na zwierzętach wynika, że stosowanie cynamonu w diecie może prowadzić do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, głównie dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym tej przyprawy, jak też dzięki spowalnianiu przez nią procesu odkładania się tłuszczu w organizmie.  

Stosowanie cynamonu prowadzić może do ograniczenia spustoszeń jakie w organizmie powoduje wysokotłuszczowa dieta, głównie poprzez ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzieje się tak z uwagi na przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości rzeczonego produktu spożywczego. Wyniki badań prowadzonych na zwierzętach przedstawiciele Amerykańskiego Towarzystwa ds. Chorób Serca zaprezentowali podczas Sesji Naukowej „Miażdżyca, Zakrzepica i Choroby Żył”.  

W ramach badania naukowcy podawali szczurom przez 12 tygodni suplementy diety zawierające cynamon oraz stosowali wobec nich dietę wysokotłuszczową. Eksperci doszli do następujących wniosków:  

Szczury otrzymujące suplement diety z cynamonem legitymowały się mniejszą wagą ciała oraz korzystniejszymi poziomami cukru, insuliny i tłuszczu we krwi w porównaniu z grupą kontrolną.  

U rzeczonych zwierząt zauważono także mniejsze ilości molekuł stymulujących proces gromadzenia tłuszczu oraz większe ilości molekuł o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, które to chroniły ciało przed chorobami.  

Eksperci podsumowali swoje badania stwierdzeniem, że cynamon może przyczyniać się do zmniejszenia negatywnego wpływu diety wysokotłuszczowej na organizm.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑