Koniec diet z efektem jo-jo?

Dodaj do ulubionych

Koniec diet z efektem jo-jo? Odkryto białko odpowiedzialne za tempo spalania tłuszczu

Naukowcy odkryli występujące w mózgu białko, które to reguluje tempo spalania tłuszczu, a tym samym może pomóc kontrolować przyrost wagi zwyczajowo występujący po zakończeniu rygorystycznej diety.    

 

Naukowcy z Uniwersytetu Monash odkryli wytwarzane w obszarze mózgu białko, które wpływa na zdolność organizmu do gromadzenia tłuszczu, szczególnie podczas głodówki lub nagłej utraty wagi. Jego stymulacja może w przyszłości pozwolić ograniczyć tak zwany efekt jo-jo, w przypadku którego szybko przybieramy na wadze zaraz po zakończonej diecie.  

 

Co więcej, naukowcy uważają, że sprawowanie kontroli nad aktywnością rzeczonego białka może przyczynić się do skuteczniejszego leczenia otyłości oraz innych chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2.

 

Adiunkt Zane Andrews i jego współpracownicy z Instytutu Badań Biomedycznych Monash zidentyfikowali występowanie w organizmie myszy białka noszącego nazwę acetylotransferazy karnityny (Crat). Odkryto je w komórkach mózgowych odpowiedzialnych za uczucie głodu. Białko to reguluje szybkość odkładania się tłuszczu w organizmie podczas diety oraz po jej zakończeniu. Uzyskane wyniki opublikowano w magazynie Cell Reports.

 

Podczas diety (lub w okresach, kiedy ilość pokarmu dostarczanego organizmowi jest niewystarczająca) ciało spala większe ilości tłuszczu, aby zapewnić poszczególnym organom odpowiednią ilość energii umożliwiającą sprawne funkcjonowanie. Mózg stara się jednakże, aby możliwie największy odsetek energii był magazynowany, a gdy tylko pokarm znów staje się dostępny, nadaje on priorytet procesom odpowiedzialnym za składowanie tłuszczu, nie natomiast za jego spalanie. Międzynarodowy zespół naukowców nie tylko odkrył występowanie białka Crat, ale także na drodze eksperymentów zdołał je dezaktywować u myszy. U badanych gryzoni tłuszcz spalany był szybciej, zarówno podczas głodówki jak i po następującym po niej okresie normalnego karmienia.  

 

Zdaniem adiunkta Andrewsa, powtarzające się okresy rygorystycznego odchudzania mogą prowadzić do nagłego przybrana na wadze po ich zakończeniu, jako że nasz umysł interpretuje dietę jako okres, podczas którego ilość pokarmu jest niewystarczająca. Kiedy więc pożywienie znów będzie przyjmowane w normalnych ilościach, wymuszać on będzie na organizmie składowanie rezerw celem uchronienia się przed kolejnym niedostatkiem. Naukowcy jako pierwsi w historii zaklasyfikowali białko Crat będące częścią komórek mózgowych odpowiedzialnych za odczuwanie głodu jako stymulant powodujący zwiększenie ilości gromadzonego w organizmie tłuszczu po zakończeniu diety.   

 

"Dezaktywacja białka uniemożliwia mózgowi wysłanie sygnału powodującego zwiększenie apetytu, a co za tym idzie – zgromadzenie rezerw tkanki tłuszczowej" podsumował Andrews.

 

"Mając kontrolę nad aktywnością tego białka będziemy mieć pewność, że kilogramy spalone podczas diety nie wrócą po niedługim okresie od zakończenia diety w formie tłuszczu."

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑