Brak snu w fazie REM zwiększa apetyt na słodkie i tłuste potrawy

Dodaj do ulubionych

Odkryto bezpośrednie powiązanie pomiędzy brakiem snu w fazie REM a zwiększonym apetytem na słodkie i tłuste potrawy  

Naukowcy zastosowali innowacyjną technikę ograniczania czasu snu w fazie REM u myszy, jak również wykorzystali substancje chemiczne blokujące właściwe funkcjonowanie kory przedczołowej u tych zwierząt. Okazało się, że dezaktywacja rzeczonych neuronów poskutkowała zwiększoną konsumpcją produktów spożywczych zawierających sacharozę przez zwierzęta, u których sztucznie zmniejszono czas snu w fazie REM. Nie odnotowano jednakże żadnego wpływu przyjętych metod badawczych na ilość tłuszczu przyjmowanego przez myszy wraz z pożywieniem.  

Zdaniem naukowców, centralny obszar kory przedczołowej regulować może apetyt ssaków na posiłki tłuste i obfitujące w sacharozę. Jego aktywność zrasta szczególnie w przypadku niewystarczającej ilości snu.  

Eksperci nie są w pełni zgodni co do stopnia, w jakim niedobór snu wpływa na wytwarzanie przez mózg sygnałów skutkujących zwiększonym apetytem na niezdrowe produkty spożywcze. Najnowsze badanie, którego wyniki opublikowano 6 grudnia w magazynie eLife, wskazuje, że zaburzenie czasu snu w fazie REM (charakteryzującej się szybkimi ruchami gałek ocznych) prowadzi do zwiększenia ilości spożywanych posiłków obfitujących w tłuszcz oraz sacharozę. Badacze z Międzynarodowego Instytutu ds. Leczenia Zaburzeń Snu (IIIS) przy Uniwersytecie Tsukuba wykorzystali model zwierzęcy i zaburzyli czas snu myszy w fazie REM. Co więcej, przy pomocy substancji chemicznych zablokowali oni funkcjonowanie kory przedczołowej. Jak wynika z ich obserwacji, rezultatem dezaktywacji neuronów było zwiększenie ilości sacharozy konsumowanej przez zwierzęta, u których sztucznie ograniczono okres snu w fazie REM. Zastosowane techniki eksperymentalne nie miały jednakże żadnego wpływu na ilość przyjmowanego przez myszy z pożywieniem tłuszczu.  

 

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑