Czerwona kapusta pomaga schudnąć?

Dodaj do ulubionych

Badania prowadzone na zwierzętach pozwoliły zaobserwować, iż czerwona kapusta obniża poziom złego cholesterolu i pomaga schudnąć

Czerwona kapusta to przedewszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniacze) to właśnie dzięki nim zawdzięcza swój kolor. Badania dowiodły że jej spożywanie ogranicza szybkość gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie oraz obniża poziom cholesterolu.

Na nowalijki natknąć się możemy niemalże wszędzie – począwszy od wysokiej klasy restauracji a na przydomowych ogródkach kończąc. To właśnie one dają niepowtarzalną możliwość wprowadzenia swoistego powiewu świeżości do sprawdzonych przepisów oraz dostarczają naszemu organizmowi rozlicznych składników odżywczych. Co więcej, niedawno przeprowadzone badania dowodzą, iż u myszy wobec których stosowano dietę wysokotłuszczową, czerwona kapusta zmniejszała ryzyko wykształcenia się chorób układu sercowo-naczyniowego oraz ograniczała szybkość przybierania przez zwierzęta na wadze. Wyniki rzeczonego badania opublikowano w magazynie Journal of Agricultural and Food Chemistry.

 

Nowalijki często hoduje się wyłącznie tydzień lub dwa, po czym mają miejsce ich zbiory. Warto nadmienić, że stale zwiększa się ilość dowodów naukowych wskazujących, iż oferują one więcej korzyści zdrowotnych niż ich dojrzałe odpowiedniki. Wcześniejsze eksperymenty pozwoliły wykazać, że w pełni rozwinięta czerwona kapusta chroni organizm przed nadmiarem cholesterolu, natomiast Thomas T.Y. Wang oraz jego współpracownicy postanowili sprawdzić, czy zebrane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości warzywa tego typu będą miały taki sam czy też odmienny wpływ na organizm.  

 

Celem określenia słuszności sformułowanej hipotezy badawczej, naukowcy wykorzystali do badania myszy, na których prowadzono wcześniej testy dotyczące otyłości. Zauważono, że to właśnie w ich przypadku znacznie podwyższone jest ryzyko wykształcenia się chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nadmiernego wzrostu poziomu cholesterolu. Zespół ekspertów podzielił 60 myszy na kilka grup, wobec których zastosowano różne warianty diety. Zwierzęta otrzymywały posiłki bogate lub ubogie w tłuszcze, jak też podawano im młodą lub też dojrzałą czerwoną kapustę. Okazało się, że obydwa rodzaje warzyw ograniczały szybkość gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie oraz obniżały poziom cholesterolu. W ramach eksperymentu wykazano także, że nowalijki zawierały więcej polifenoli oraz glukozynolanów, co sprawiało, że ich wpływ na organizm zwierząt był bardziej zauważalny niż miało to miejsce w przypadku dojrzałej kapusty. Nowalijki ograniczały również w znacznym stopniu poziom złego cholesterolu u badanych myszy.

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑