Dlaczego sok z grejpfruta odchudza? Poznaj najnowsze wyniki badań.

Dodaj do ulubionych

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskuje się dieta grejpfrutowa. Czy grejpfrut rzeczywiście ma tak dobre właściwości wspomagające odchudzanie? Najnowsze badania naukowe wydają się potwierdzać te informacje.

Nowe badanie, opublikowane w czasopiśmie PLOS ONE, wykazało, że myszy, którym podawano dietę o wysokiej zawartości tłuszczu, osiągały wagę o 18 procent niższą, gdy jednocześnie piły klarowny sok grejpfrutowy bez miąższu, w porównaniu z grupą kontrolną myszy, które piły wodę. Myszy, którym podawano do picia sok, w odróżnieniu od tych, którym podawano wodę, miały również zwiększony poziom glukozy, insuliny oraz rodzaj tłuszczu zwany triacyloglicerolem.

Jeśli wyniki te brzmią znajomo, może tak być z powodu związku zachodzącego między sokiem grejpfrutowym a utratą masy ciała - lub po prostu zmniejszonym przyrostem masy ciała – który był już wcześniej reklamowany w dietach Hollywood. Jednak Andreas Stahl i Joseph Napoli, pracownicy Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, którzy przeprowadzili nowe badania, uważają, że wcześniejsze opracowania na poparcie wyżej wspomnianych wyników były często niedostateczne, niezbyt dobrze kontrolowane oraz sprzeczne.

Najnowsze prace zostały sfinansowane przez California Grapefruit Growers Cooperative [Kalifornijską Spółdzielnię Plantatorów Grejpfrutów], jakkolwiek naukowcy z Berkeley podkreślają, że fundatorzy nie mieli możliwości kontrolowania, ani wpływania na projekt badań lub ich wyniki. Zarówno Stahl i Napoli powiedzieli, że podejmowali się wspomnianych badań z pewnym sceptycyzmem.

"Byłem zaskoczony wynikami," powiedział Stahl, docent nauk żywieniowych i toksykologii. "Sprawdzaliśmy nawet wielokrotnie kalibrację naszych czujników glukozy i za każdym razem otrzymywaliśmy takie same wyniki."

Napoli dodał: "dostrzegamy wszelkiego rodzaju oszustwa na temat żywienia. Ale te wyniki, na podstawie kontrolowanych eksperymentów, gwarantują dalsze badania potencjalnych właściwości prozdrowotnych soku grejpfrutowego. "

Porównanie soku z wodą

Autorzy badania losowo podzielili myszy na sześć grup, łącznie z grupą kontrolną, której podawano jedynie wodę. Grupy myszy, które piły sok grejpfrutowy, dostawały różne stężenia mieszaniny rozcieńczonej z wodą, lekko osłodzoną sacharyną, aby smak goryczki grejpfruta nie był wyczuwalny. Naukowcy dodawali również glukozę i sztuczne substancje słodzące do wody podawanej grupie kontrolnej, aby zawartość kalorii i sacharyny była taka sama jak ta podawana grupom pijącym sok grejpfrutowy.

Pod koniec badania, myszy, którym podawano dietę wysokotłuszczową oraz rozcieńczony sok grejpfrutowy nie tylko uzyskały niższą wagę niż grupa kontrolna, ale wykazały również 13-17 procentowy spadek poziomu glukozy we krwi i trzykrotny spadek poziomu insuliny, co oznacza większą wrażliwość na insulinę. (W cukrzycy typu 2, trzustka wytwarza dodatkową insulinę, aby zrównoważyć zwiększoną oporność  hormonu).

Naukowcy podali jednej grupie myszy naringinę, bioaktywny związek w soku grejpfrutowym, który został zidentyfikowany jako kluczowy czynnik w utracie wagi oraz innej grupie metforminę, lek obniżający poziom glukozy, który jest często przepisywany osobom chorym na cukrzycę typu 2.

Myszy karmione były przez 100 dni dietą zawierającą 60 procent tłuszczu lub 10 procent tłuszczu, a ich zdrowie metaboliczne było monitorowane przez cały okres badania.

"Sok grejpfrutowy wpłynął na obniżenie poziomu glukozy we krwi w takim samym stopniu jak metformina," powiedział Napoli, profesor i przewodniczący działu nauk żywieniowych i toksykologii. "Oznacza to, że naturalny napój owocowy obniżył poziom glukozy tak samo skutecznie jak lek na receptę."

Efekty dotyczące wagi ciała widoczne tylko przy diecie wysokotłuszczowej

Grupa myszy karmiona dietą wysokotłuszczową, która otrzymała naringinę miała niższy poziom glukozy we krwi w porównaniu z grupą kontrolną, jakkolwiek nie odnotowano wpływu substancji na masę ciała zwierząt, co sugeruje istnienie w soku grejpfrutowym jeszcze innego korzystnego składnika.

"Jest wiele aktywnych związków w soku grejpfrutowym, a my nie zawsze rozumiemy, jak one wszystkie działają," powiedział Stahl.

Badanie nie wykazało znacznego wpływu na myszy, którym podawano dietę niskotłuszczową. U tych, które piły sok grejpfrutowy nastąpił dwukrotny spadek poziomu insuliny, ale nie było znaczącej zmiany w ich masie ciała, czy innych parametrach metabolicznych.

"Efekty były mniej oczywiste w grupie spożywającej dietę niskotłuszczową", wyjaśnia Stahl. "Myszy to bardzo zdrowe zwierzęta posiadające z natury niski poziom złego cholesterolu. Więc jeśli odżywiają się zdrową dietą niskotłuszczową, trzeba czekać dłużej, aby zobaczyć znaczący wpływ na ich zdrowie."

Naukowcy stwierdzili, że w swoim badaniu nie brali pod uwagę typowych wyjaśnień na temat utraty wagi. Nie zależała ona bowiem od ilości spożytego pokarmu skoro spożyte kalorie pomiędzy poszczególnymi grupami były mniej więcej takie same. Poziom aktywności zwierząt oraz ich temperatura ciała były porównywalne, a autorzy badania sprawdzili nawet kalorie wydalane w kale myszy, aby zidentyfikować ewentualne problemy z wchłanianiem składników odżywczych.

"W zasadzie, nie uzyskaliśmy niezbitych dowodów, które mogłyby wyjaśnić, dlaczego i w jaki sposób sok grejpfrutowy wpływa na przyrost masy ciała", powiedział Stahl.

Naukowcy stwierdzili, że będą kontynuować badania nad sokiem grejpfrutowym. "Otyłość i insulinooporność to ogromne problemy w naszym społeczeństwie", powiedział Stahl. "Takie dane dają impuls do przeprowadzania dalszych badań."

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑