Dlaczego szpinak odchudza?

Dodaj do ulubionych

Produkty wspomagające odchudzanie - Dlaczego szpinak pomaga schudnąć? Ekstrakt ze szpinaku zawierający błony liści zwane tylakoidami zmniejsza hedoniczny głód nawet o 95% i zwiększa utratę masy ciała o 43%. Wykazane zostało to w niedawno opublikowanym przez Uniwersytet w Lund w Szwecji długoterminowym badaniu z udziałem ludzi.

Dlaczego szpinak jest warzywem które pomoże Ci schudnąć?

Hedoniczny głód to inny termin na określnie pragnienia jedzenia niezdrowej żywności, takiej jak słodycze czy fast food. Jest to powszechna przyczyna otyłości i niezdrowych nawyków żywieniowych. Najnowsze badanie pokazuje, że przyjmowanie tylakoidów zwiększa w organizmie produkcję hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości i hamuje hedoniczny głód. Prowadzi to do lepszej kontroli apetytu, zdrowszych nawyków żywieniowych i większej utraty masy ciała. "Szpinak wspomaga odchudzanie "”, mówi Charlotte Erlanson-Albertsson, profesor medycyny i chemii fizjologicznej na Uniwersytecie w Lund.

"Nasze analizy pokazują, że wypicie napoju zawierającego tylakoidy przed śniadaniem zmniejsza apetyt i daje większe uczucie zadowolenia przez cały dzień”, mówi Charlotte Erlanson-Albertsson, profesor medycyny i chemii fizjologicznej na Uniwersytecie w Lund. 

W badaniu trwającym trzy miesiące wzięło udział 38 otyłych kobiet. Każdego ranka przed śniadaniem wypijały zielony napój. Połowie kobiet podawano 5 gramów ekstraktu szpinakowego, a druga grupa otrzymywała placebo. Kobiety nie wiedziały, do której grupy zostały przydzielone. Poinstruowano je tylko, aby utrzymywały zbilansowaną dietę składającą się z trzech posiłków dziennie i nie stosowały innych diet.

"Podczas badania grupa kontrolna straciła średnio 3,5 kg, a grupa której podawano tylakoidy 5 kg. Grupie  kobiet, której podawana tylakoidy łatwiej było spożywać trzy posiłki dziennie. Nie doświadczyła ona żadnych nagłych zachcianek”, powiedziała Charlotte Erlanson-Albertsson.

Najważniejsze jest uczucie sytości i tłumienie hedonicznego głodu kontra homeostatyczny głód, który zajmuje się naszymi podstawowymi potrzebami energetycznymi. Obecnie przetwarzane jedzenie jest trawione tak szybko, że hormony w jelitach, które wysyłają sygnał sytości do mózgu i hamują zachcianki nie mogą nadążyć za tym procesem.

Zielone liście szpinaku spowalniają proces trawienia i tym samym dają tym hormonom czas na uwolnienie się i przekazanie do mózgu informacji, że jesteśmy syci.

"Chodzi o wykorzystanie czasu potrzebnego do strawienie pokarmu. Z naszym układem pokarmowym jest wszystko w porządku, ale nie działa on zbyt dobrze, gdy ma do czynienia z tak przetworzonym pokarmem. Tylakoidy wydłużają proces trawienia dając tym samym uczucie sytości. Oznacza to, że możemy trzymać się naszej diety bez przekąsek i zbędnego jedzenia jak np. słodycze, chipsy i tym podobne”, twierdzi Erlanson-Albertsson.

Autor: Sanjay Bockman

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑