Makaron nie tuczy

Dodaj do ulubionych

Makaron nie tuczy.Badania wskazują,że warto włączyć makaron do swojego programu żywieniowego

Naukowcy dowodzą, że produkt ten obniża wartość wskaźnika BMI.

 

Makaron od wielu lat cieszył się wśród dietetyków złą sławą. Jak wynika jednakże z najnowszych badań, może on pomóc osobom dbającym o linię zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

 

Umiarkowane spożycie makaronu ogranicza ryzyko otyłości. Wnioski takie wyciągnięto po dogłębnej analizie przyzwyczajeń żywieniowych tysięcy Włochów.

 

"Zgromadzone dane pokazują, że odpowiednia ilość spożywanego makaronu poprawić może ogólną wartość wskaźnika BMI oraz uwydatnić sylwetkę" powiedział George Pounis, główny autor badania.

 

Wcześniejsze eksperymenty naukowe jasno wskazały na korzyści płynące ze stosowania diety śródziemnomorskiej, na którą to składają się: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, oliwa z oliwek, ryby oraz drób.

 

Niewystarczająco zbadano jednakże do tej pory wpływ na organizm makaronu – jednego z najbardziej typowych produktów spożywczych konsumowanych przez osoby zamieszkujące obszar śródziemnomorski. Naukowcy postanowili więc przyjrzeć się mu bliżej.

 

Wyniki badania opublikowano 4 lipca w magazynie Nutrition and Diabetes.

 

"Zauważyliśmy, że wbrew powszechniej opinii spożywanie makaronu nie wiąże się z ryzykiem szybszego odkładania się tłuszczu w ciele. Co ciekawe, jest wręcz odwrotnie" dodał Pounis w opublikowanej notce prasowej.

 

Wiele osób unika rzeczonego produktu spożywczego uważając, że jego konsumpcja stanowi jedną z przyczyn otyłości. Wyniki najnowszego badania pokazują, że obawy te nie są słuszne.

 

Pounis oraz jego współpracownicy z Instytutu IRCCS Neuromed w Pozzilli (Włochy) przeanalizowali dane dotyczące przyzwyczajeń żywieniowych ponad 23 tysięcy Włochów. Zgromadzono je dzięki dokładnej analizie dwóch eksperymentów naukowych. Pierwszym z nich był Projekt Moli-sani, który to zorientowany był przede wszystkim na poznanie zwyczajów mieszkańców regionu Molise. Drugim z testów było włoskie Badanie Stanu Zdrowia oraz Przyzwyczajeń Żywieniowych. Obejmowało ono teren całego kraju.

 

Naukowcom nie udało się sprecyzować ilości makaronu, którego spożycie nie wpływa negatywnie na wagę.

 

Stwierdzili oni jednakże, że należy produkt ten spożywać z umiarem.

 

"Z badań wynika, że osoby otyłe były przedstawicielami grupy starszej oraz legitymowały się niższym statusem socjoekonomicznym. Spożywały one więcej makaronu (w przeliczeniu na gramy) niż osoby zdrowe oraz respondenci cierpiący na lekką nadwagę" przyznała jedna z autorek badania, Licia Iacoviello.

 

Osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów nie powinny usuwać makaronu ze swojej diety. Fakt ten potwierdziła Iacoviello, przewodnicząca Laboratorium Epidemiologii Molekularnej i Żywieniowej Instytutu Neuromed.

 

"Produkt ten stanowi podstawę diety zarówno włoskiej jak i śródziemnomorskiej. Nie ma powodu, aby go unikać" podsumowała Iacoviello.

 

W ramach testu ekspertom udało się także potwierdzić, iż stosowanie diety śródziemnomorskiej w której skład wchodzi makaron jest korzystne dla naszego zdrowia.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑