Najlepsze porady dietetyczne wszechczasów. 22 sposoby na utrzymanie smukłej figury!

Dodaj do ulubionych

Wybraliśmy dla Was najlepsze porady dietetyczne wszechczasów! Poznajcie 22 sposoby na utrzymanie smukłej figury.Jakie porady dietetyczne warto wziąć pod uwagę podczas odchudzania?

Mnogość porad dietetycznych, pojawiajacych się każdego roku, może nas przytłoczyć. Reklamy telewizyjne proponują wiele produktów, które mają pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy. Portale informacyjne prześcigają się w poradach, oferując coraz więcej sprawdzonych diet odchudzających. Jakie sposoby na odchudzanie będą najskuteczniejsze - TOP 22 porad dla odchudzajacych się!

Najlepsze porady dietetyczne - 22 sposoby na odchudzanie

 

Wskazówka nr 1: Pij dużo wody lub innych niekalorycznych napojów

Zanim otworzysz paczkę chipsów, wypij szklankę wody. Niektóre osoby mylą głód z pragnieniem i przez to kończą wcinając dodatkowe, zbędne kalorie, gdy ssanie w żołądku powstrzymałaby szklanka wody. Jeżeli nie przepadasz za zwykłą wodą mineralną, wypróbuj gazowaną wodę smakową ( uważaj na te słodzone) lub filiżankę ziołowej herbaty z owocami.

Wskazówka nr 2: Wybrednie wybieraj nocne przekąski.

To najczęściej po kolacji, wypoczęci i zrelaksowani, sięgamy bezmyślnie po przekąski. Głównym winowajcą jest podjadanie przed telewizorem. Wyjścia są dwa: zamknij kuchnię o wybranej godzinie lub pozwól sobie na niskokaloryczną przekąskę do 100 kcal: niskokaloryczne ciasteczka czy niskotłuszczowe lody.

 Wskazówka nr 3: Ciesz się ulubionymi potrawami.

 Zamiast rezygnować z ulubionych potraw kupuj z głową. Kup jedno ciastko, a nie całą paczkę, niewielką ilość cukierków, a nie kilka kg. Kluczem jest umiar.

 Wskazówka nr 4: Jedz kilka mniejszych posiłków w trakcie dnia.

Jeżeli zjesz mniej kalorii, niż zwykle spala twój organizm, to stracisz na wadze. Ale gdy ciągle dokucza ci głód, jedzenie mniejszych posiłków może być wyzwaniem. „Badania pokazują, że osoby spożywające 4-5 posiłków/przekąsek w ciągu dnia lepiej kontrolują swoją wagę i apetyt” potwierdza dr Rebecca Reeves, badaczka otyłości i certyfikowana dietetyczka. Zaleca ona podzielenie dziennej liczby kalorii na mniejsze posiłki/przekąski i zjedzenie ich w pierwszej części dnia – kolacja powinna zdecydowanie być naszym ostatnim posiłkiem w ciągu dnia.

 Wskazówka nr 5: Jedz białka do każdego posiłku.

Białka to najlepszy wypełniacz – zapewniają dłuższe uczucie sytości niż węglowodany czy tłuszcze. Ponadto pomagają utrzymać masę mięśniową i przyspieszają spalanie tłuszczy. Dlatego też skuś się i włącz do diety zdrowe białka z owoców morza, chudego mięsa, białek jajek, jogurtu, serka, soi, orzechów czy fasoli.

 Wskazówka nr 6: Dodaj przypraw.

Dodaj przyprawy, w szczególności ostre przyprawy, bo lepszy smak potraw daje większą satysfakcję. „Jedzenie pełne smaku stymuluje kubki smakowe i cieszy bardziej, dzięki czemu jemy mniej” wyjaśnia Malena Perdomo, rzeczniczka American Dietetic Association i certyfikowana dietetyczka. Jeżeli dopadnie cię głód na coś słodkiego, wybierz czerwonego cukierka fireball candy. Jest słodki, ostry i niskokaloryczny.

 Wskazówka nr 7: Wypełnij kuchnię zdrowymi, wygodnymi w przygotowaniu produktami spożywczymi.

Posiadanie pod ręką gotowych do spożycia przekąsek i potraw zwiększa szansę na sukces i zmniejsza prawdopodobieństwo wyprawy do drive-through czy zamówienia pizzy. Wystarczy 5-10 minut i zdrowy posiłek gotowy. Warto wyposażyć się w następujące produkty: mrożone warzywa, pełnoziarnisty makaron, niskotłuszczowy ser, pomidory w puszcze, fasola w puszcze, podgotowana pierś z kurczaka, pełnoziarniste tortille czy bułki pita i opakowania mieszanki sałat.

 Wskazówka nr 8: Zamawiaj porcje dziecięce w restauracjach.

Zamówienie porcji dziecięcej to idealny sposób na ograniczenie kalorii i nieobjadanie się. Ten trend jest tak popularny, że większość restauratorów nie obrzuci cię niechętnym wzrokiem, gdy sięgniesz po menu dla dzieci. Kolejny trik to jedzenie na mniejszych talerzach, dzięki czemu porcje wyglądają na większe, a gdy umysł będzie zadowolony z jedzenia, żołądek najprawdopodobniej też.

 

Wskazówka nr 9: Zastąp makaron warzywami.

Jedząc mniej makaronu i chleba, a więcej warzyw, możesz zrzucić jeden rozmiar w roku. „Wystarczy jedynie spożycie o 100-200 kcal mniej – po prostu zmniejsz porcję węglowodanów na talerzu zwiększając porcję warzyw” podaje Cynthia Sass, certyfikowana dietetyczka i rzeczniczka American Dietetic Association.

 

Wskazówka nr 10: Jedz śniadanie, zawsze.

To wydaje się takie proste: pomiń śniadanie, a zrzucisz parę kilo. Jednakże wiele badań wskazuje, że taki krok daje wprost przeciwny efekt. Niezjedzenie śniadania wzmaga głód w późniejszej porze dnia, co prowadzi do podjadania i obżerania się na obiad i kolację. Aby stracić na wadze i utrzymać ją, zawsze znajdź czas na zdrowy, poranny posiłek: płatki o wysokiej zawartości błonnika, niskotłuszczowe mleko i owoce.

 

Wskazówka nr 11: Włącz błonnik do diety.

Błonnik wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i obniża cholesterol pomagając jednocześnie w utracie wagi. Większość Amerykanów spożywa jedynie 50% dziennej dawki błonnika. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości błonnika kobiety powinny spożywać ok. 25 g dziennie, mężczyźni ok. 38 g. Albo inaczej – 14 g błonnika na spożytych 1000 kcal. Dobre źródła błonnika to: płatki owsiane, fasolowate, potrawy pełnoziarniste, owoce i warzywa.

 

Wskazówka nr 12: Wymieć z szafek kaloryczne produkty spożywcze.

Jeżeli trzymasz chipsy w spiżarce i lody w zamrażarce, tylko utrudniasz sobie odchudzanie. Zmniejsz pokusy pozbywając się z domu kalorycznych produktów spożywczych. Masz ochotę na przekąskę? Najlepiej, żeby trzeba było po nią wyjść na spacer do sklepu.

 

Wskazówka nr 13: Trać wagę powoli.

Jeżeli w swoim mniemaniu wolno zrzucasz zbędne kilogramy, to jesteś na dobrej drodze! Pozbywanie się nadwagi to proces czasochłonny. Eksperci sugerują, że realistyczne cele to utrata ok. 0,5-1 kg tygodniowo. Zbyt wysokie oczekiwania mogą zniechęcać. Pamiętaj, że poczujesz zbawienny wpływ twojego nowego stylu życia po utracie jedynie 5-10% wagi ciała.

 

Wskazówka nr 14: Waż się raz w tygodniu.

Osoby, które regularnie kontrolują swoją wagę, mają lepsze wyniki podczas odchudzania. Jednakże większość ekspertów zaleca ważenie się raz w tygodniu, aby nie dać się zwieść dziennym wahaniom wagi. Należy pamiętać, aby ważyć się o tej samej porze dnia, na tej samej wadze i w tym samym ubraniu.

 

Wskazówka nr 15: Wyśpij się.

Gdy brakuje snu, organizm wydziela zbyt dużo greliny, hormonu stymulującego apetyt, a za mało leptyny, hormonu wywołującego uczucie sytości. Odpowiednia ilość snu sprawia, że jesteś wypoczęty, syty i nie masz ochoty na niepotrzebne przekąski.

 

Wskazówka nr 16: Dbaj o odpowiednie (pro)porcje.

Objadanie się dużymi porcjami łatwo wchodzi w nawyk. Aby skroić swoją dietę na miarę warto zaprzyjaźnić się z wagą kuchenną i odmierzać serwowane posiłki szklankami przez tydzień, dwa. Nakładaj potrawy na mniejsze talerze, a napoje wlewaj do mniejszych szklanek, aby ograniczyć porcje. Dziel posiłki w restauracjach na dwie części – dwa mniejsze dania zamiast jednego ogromnego. Dziel na porcje także przekąski zamiast wyjadać je od razu z opakowania.

 

Wskazówka nr 17: Jedz więcej owoców i warzyw.

Najlepsza dieta polega na tym, że jesz więcej, a nie mniej. Spożycie większej liczby owoców i warzyw powinno niwelować uczucie głodu, ponieważ produkty bogate w składniki odżywcze zawierają też dużo błonnika i wody, co sprzyja uczuciu sytości. Przekąski, jeżeli wybrane mądrze, to także dobry pomysł.

 

Wskazówka nr 18: Ogranicz alkohol do weekendów.

Alkohol to puste kalorie: lampka wina to 125 kcal, butelka piwa ok. 153 kcal. Nasz organizm zwykle przetwarza te kalorie bezpośrednio na tkankę tłuszczową. Jeżeli lubisz procenty, zgódź się na kompromis. Ciesz się ulubionym napojem alkoholowym jedynie w weekendy – 1 porcja w przypadku kobiet, 2 dla mężczyzn.

 

Wskazówka nr 19: Żuj gumę bezcukrową.

Gdy tylko weźmie cię ochota na tuczącą przekąskę, sięgnij po gumę bezcukrową. Nie tylko odświeża oddech, ale też pomaga radzić sobie z głodem, kontroluje chęć na przekąski i pomaga w utracie wagi (pamiętaj jednak o sorbitolu, cukrolu używanym do produkcji niektórych gum bezcukrowych, który działa na niektóre osoby jak środek przeczyszczający). Dzięki gumie zjesz mniej, ale nie oznacza to, że możesz wrócić do złych nawyków żywieniowych. Prawidłowe odżywianie i ćwiczenia są bardzo ważne.

 

Wskazówka nr 20: Prowadź dziennik odżywiania.

Zwykły długopis i papier mają niesamowity wpływ na utratę wagi. Badania pokazują, że zapisywanie tego, co się zjadło i wypiło, zwiększa świadomość nt. naszego spożycia – co przekłada się na konsumpcję mniejszej liczby kalorii. W trakcie jednego z badań odkryto, że osoby rejestrujące swoją dzienną konsumpcję przez 6 dni w tygodniu zrzuciły dwa razy więcej zbędnych kilogramów niż ci, którzy zapisywali spożyte posiłki raz w tygodniu lub rzadziej.

 

Wskazówka nr 21: Świętuj swoje sukcesy (ale nie objadając się).

Udało się zrzucić 2 kg i co drugi dzień chodzić na spacer w tym miesiącu? Cudownie, trzeba to uczcić! Warto wynagrodzić się za zrzucone kilogramy i podjęte wysiłki. Kup sobie płytę CD, pójdź do kina i ustal nagrodę za kolejny kamień milowy. I pamiętaj, że świętowanie ≠ objadanie, czyli zero pucharów lodowych czy pizzy.

 

Wskazówka nr 22: Zachęć do pomocy rodzinę i znajomych.

Wsparcie najbliższych pomoże w osiągnięciu celów utraty wagi. Poinformuj rodzinę i znajomych o swoich staraniach na drodze do prowadzenia zdrowego stylu życia. Może dołączą do twoich ćwiczeń i prawidłowego odżywiania. Gdy czujesz, że nie dasz już rady, pomogą ci i wesprą cię – dzięki czemu cały wysiłek przychodzi łatwiej.

 

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑