Specjalny program żywieniowy - Usuwa szkodliwe toksyny i redukuje zbedne kilogramy

Dodaj do ulubionych

Specjalnie przygotowany program żywieniowy umożliwia pozbycie się zbędnych kilogramów, usunięcie z organizmu szkodliwych toksyn i minimalizację stresu oksydacyjnego  

Eksperyment przeprowadzony przez specjalistę ds. Wysiłku Fizycznego Uniwersytetu Skidmowre, Paula Arciero, dowodzi, iż odpowiednio przygotowana, obfitująca w białko oraz uboga w kalorie dieta w ramach której prowadzone są również okresowe głodówki umożliwia redukcję wagi, usunięcie z organizmu szkodliwych toksyn, poprawienie kondycji mięśnia sercowego oraz ograniczenie stresu oksydacyjnego.  

 

Jak stwierdził Arciero, rezultaty przeprowadzonego przez niego badania dowodzą słuszności wcześniejszych testów, które to wykazały rozliczne korzyści wynikające ze stosowania diety bazującej na minimalizacji ilości przyjmowanych kalorii i optymalizacji konsumowanej ilości białka (P-CR). Omawiany program żywieniowy zakłada ograniczenie ilości dostarczanych z pożywieniem kalorii oraz bazuje na 4-6 posiłkach, podczas których jednorazowo przyjmuje się od 20 do 25 gram białka. Respondenci biorący udział w eksperymencie nadzorowanym przez Arciero stosowali także okresowe głodówki.

 

Wyniki przeprowadzonych przez badacza eksperymentów omówione zostały w ramach rozprawy naukowej zatytułowanej “Wzrost ilości polichlorowanych bifenyli oraz redukcja stresu oksydacyjnego u otyłych kobiet i mężczyzn stosujących dietę zakładającą odpowiednie dawkowanie białka". Opublikowana została ona w najnowszym wydaniu magazynu International Journal of Environmental Research and Public Health.

 

Profesor Medycyny i Aktywności Fizycznej pracujący na Uniwersytecie Skidmore, Paul Arciero, jest również dyrektorem Laboratorium Żywienia oraz Metabolizmu. W jego badaniach wspierali go nie tylko studenci uniwersytetu i specjaliści ds. zdrowia, ale także współpracownicy.  

 

Publikacja, która to pojawiła się w magazynie International Journal of Environmental Research and Public Health jest trzecią na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy publikacją dotyczącą wpływu diety PC-R na organizm osób badanych. Wcześniejsze publikacje pojawiły się w wydaniu magazynu Nutrients z 30 czerwca oraz Frontiers in Physiology z 29 sierpnia. W ich ramach zaprezentowano korzyści wynikające z opracowanego programu żywieniowego w odniesieniu do redukcji wagi oraz zwiększenia wydolności układu krwionośnego.

 

W każdej z omawianych publikacji Arciero porównuje wpływ diety P-CR stosowanej przez dwanaście tygodni przez zmagające się z nadwagą kobiety oraz otyłych mężczyzn ze skutecznością programu żywieniowego, którego głównym celem jest zwieszenie wydolności serca w przeciągu 52 tygodni. Ekspert dowiódł, iż  PC-R legitymuje się identyczną skutecznością u kobiet i mężczyzn w odniesieniu do redukcji masy ciała (>11 kg, 10%), ograniczania stresu oksydacyjnego (25%), minimalizacji sztywności tętnic (12%) oraz zwiększania szybkości usuwania toksyn (25%).  

 

"Program żywieniowy poprawiający kondycję mięśnia sercowego uznawany jest przez naukowców za wysoce skuteczny" powiedział Arciero "Nie zmienia to jednakże faktu, że niezbędna jest kontynuacja badań oraz tworzenie nowych strategii dietetycznych, w jeszcze większym stopniu poprawiających stan zdrowia pacjentów."

 

Wpływ programu na tempo usuwania toksyn

Wyniki badań przedstawione przez eksperta w kwestii skuteczności usuwania toksyn przez organizm podważają obawy niektórych krytycznie nastawionych do diety naukowców. Przez lata utrzymywali oni, że redukcja ogólnej masy ciała skutkuje usuwaniem toksyn do krwi, co z kolei może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia.  

 

Zanieczyszczenia zewnętrzne oraz toksyny gromadzą się najczęściej w tkance tłuszczowej. Gdy spalamy zbędne kilogramy, tłuszcz ulega rozkładowi, a nadmienione substancje chemiczne przedostają się do krwioobiegu. Eksperci uznawali, że prowadzić to może do zwiększenia stresu oksydacyjnego i podwyższenia ryzyka wykształcenia się poważnych chorób. Uważali oni, że taki stan rzeczy prowadzić może do zaburzenia produkcji hormonów (skutkujących problemami z płodnością), zmniejszenia wydolności serca, pojawienia się nowotworów, czy w końcu  - wykształcenia chorób Alzheimera i Parkinsona.

 

Arciero uspokoił zaniepokojonych badaczy, wykazując, że program żywieniowy P-CR nie podnosi ryzyka wystąpienia chorób. Co więcej, znacznie przyspiesza on proces detoksykacji i minimalizuje stres oksydacyjny. Rezultaty przeprowadzonych eksperymentów dowodzą, iż osoby niezmagające się z otyłością również zauważyły poprawę stanu zdrowia dzięki stosowaniu omawianej diety.  

 

"Przyjęło się uważać, że w znacznej większości przypadków redukcja masy ciała skutkuje poprawą ogólnego stanu zdrowia. Naukowcy wiedzą jednakże, że u osób cierpiących na nadwagę lub otyłość mogą występować znaczne składy toksyn. W literaturze tematu niekiedy pojawiają się obawy, iż ich przedostanie się do organizmu może poważnie pogorszyć kondycję takich osób" poinformował Arciero. "Za cel przyjąłem sobie więc poddanie szczegółowej analizie reakcji organizmu na usuwanie toksyn.

 

"Udało mi się zaobserwować, że stosowanie omawianej diety prowadzi do zwiększenia ilości produkowanych przez organizm przeciwutleniaczy. Ciało toczyło więc wojnę z toksynami na własną rękę, niejednokrotnie zwyciężając i eliminując je. Można więc przyznać bez cienia wątpliwości, że rzeczony program żywieniowy jest w pełni bezpieczny " uspokoił Arciero.

 

Analiza 12-tygodniowej fazy żywieniowej miała na celu określenie skuteczności diety P-CR w odniesieniu do redukcji wagi organizmu (przyjęto założenie, że respondenci schudnąć powinni co najmniej o 10 %). Okazała się ona wysoce skuteczna – respondenci w ujęciu średnim zrzucili na wadze 12 kilogramów.  

 

Program opisywany w ramach niniejszego artykułu zakładał, że kobiety przyjmować powinny 1200 kalorii dziennie natomiast mężczyźni 1500. 30 procent rzeczonej wartości energetycznej pozyskiwano z białka, 45 z węglowodanów nierafinowanych, natomiast 25 z korzystnych dla organizmu tłuszczów. Raz w tygodniu respondenci stosowali głodówkę lub przyjmowali mieszanki detoksyfikujące. W drugim z przypadków dostarczali oni organizmowi od 300 do 450 kalorii z produktów pochodzenia roślinnego, które to dodatkowo obfitowały w przeciwutleniacze.  

 

Drugi etap eksperymentu (trwający 52 tygodnie) zorientowany był przede wszystkim na określenie skuteczności programu P-CR w porównaniu z dietą poprawiającą pracę serca.  Wszyscy respondenci przyjmowali zbliżoną ilość kalorii (około 1900 dziennie). Grupa stosująca dietę P-CR oczyszczała organizm lub stosowała głodówkę raz na dwa tygodnie lub raz w miesiącu. Badani, którzy zdecydowali się na drugi typ diety stosowali się do wytycznych Krajowego Programu Podnoszenia Świadomości na temat Cholesterolu. Dostarczali oni swojemu ciału 35 procent kalorii w formie tłuszczu oraz 50 do 60 procent pod postacią węglowodanów. Warto nadmienić także, że przyjmowali oni 20-30 gram błonnika oraz 200 miligramów cholesterolu dziennie.  

 

Po zakończeniu trwającego 12 miesięcy badania zauważono, że rezultaty uzyskane przez każdą z grup były zgoła odmienne. Jak wykazał naukowiec, program P-CR legitymował się większą skutecznością w odniesieniu do redukcji wagi, ograniczania sztywności tętnic i zwiększania tempa usuwania toksyn.  

 

Respondenci, którzy zdecydowali się na rzeczoną dietę przybrali na wadze około 0,5 kilograma, jednakże zauważono, że nawet po zakończeniu testów ich organizm dalej skutecznie usuwał toksyny. Osoby stosujące się do wytycznych diety poprawiającej wydolność mięśnia sercowego przytyły aż 6 kilogramów. Jak wynikło z analiz uzupełniających, w ich ciele zaczęły się także ponownie gromadzić toksyny.   

 

"Dzięki przeprowadzonym badaniom udało się dowieść, że skuteczność programów żywieniowych nie jest wartością stałą" podsumował Arciero. "Właściwie zbilansowana dieta przyspieszy proces detoksykacji, ograniczy stres oksydacyjny, zminimalizuje sztywność tętnic i pomoże zrzucić zbędne kilogramy."

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑