Zielona kawa na odchudzanie - Poznaj najnowsze wyniki badań naukowych!

Dodaj do ulubionych

Czy zielona kawa wspomaga odchudzanie? Wiele osób twierdzi że, zielona kawa to idealny środek wspomagający odchudzanie. Poznaj najnowsze wyniki badań naukowych.

Badanie mające na celu ocenę skuteczności i bezpieczeństwa stosowania ekstraktu z ziaren zielonej kawy u osób z nadwagą

Przyrost wagi u dorosłych i otyłość stały się światowym problemem. Kwestia kosztów i potencjalnych skutków ubocznych w stosowaniu leków na receptę pomagających schudnąć doprowadziły do tego, że osoby z nadwagą i otyłe zaczęły sięgać po nutraceutyki mając nadzieję, że uda im się w ten sposób schudnąć.

Jednym z najbardziej obiecujących nutraceutyków jest ekstrakt z ziaren zielonej kawy, który zawiera wysokie stężenie kwasów chlorogenowych, które są znane z pozytywnego wpływu na metabolizm glukozy i tłuszczu. 

22 tygodniowe badanie przeprowadzono w celu zbadania skuteczności i bezpieczeństwa stosowania tego nutraceutyku w produkcie GCA u osób z nadwagą oraz otyłych. Udział w badaniu brało 16 dorosłych.

Metody

Pacjenci otrzymywali GCA w dużych dawkach (1050mg) lub małych (700mg). Przyjmowano także placebo. Każdy okres przyjmowania GCA/placebo trwał sześć tygodni, po czym następowały dwa tygodnie przerwy, by zredukować wpływ poprzednio przyjmowanych dawek. Badania były podsumowywane i kontrolowane przez cały czas. Brano pod uwagę masę ciała, BMI i procent tłuszczu w ciele. Mierzono także ciśnienie krwi i częstość bicia serca.

Rezultaty

Szczególna redukcja była widoczna jeśli chodzi o masę ciała (−8.04 ± 2.31 kg). BMI oraz procent tłuszczu także się zmieniał (odpowiednio: −2.92 ± 0.85 kg/m2 i −4.44% ± 2.00%) Zmieniała się także częstość bicia serca (-2.56 ± 2.85 uderzeń na minutę). Nie wniosło to jednak żadnej zmiany w badaniach. Co ważne, spadki poszczególnych wartości notowano podczas przyjmowania GCA. BMI z "nadwagi" do "wagi normalnej" spadło u sześciu osób.

Wnioski

Wnioski są zgodne i u ludzi i u zwierząt. Sugerują one, że GCA może być skuteczna przy redukcji masy tłuszczowej (wspomaganie odchudzania) i może być nie drogim sposobem zapobiegania otyłości u osób z nadwagą.

Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że w roku 2015 będzie na świecie 2,3 miliarda osób z nadwagą, a ponad 700 milionów z nich będzie otyłych. Na całym świecie od roku 1980 procent osób z otyłością wzrósł dwukrotnie. W 2008 roku 1,5 miliarda osób dorosłych (+20 lat) miało nadwagę. Spośród nich 200 milionów mężczyzn i prawie 300 milionów kobiet było otyłych. Ponad 65% ludności świata żyje w krajach, gdzie nadwaga i otyłość zabija więcej osób, niż niedożywienie i głód. W związku z wysokimi kosztami leków na otyłość oraz potencjalnymi niebezpiecznymi skutkami ubocznymi, ludzie zaczynają się coraz bardziej skłaniać ku nutraceutykom. Rynek tych odżywek został oszacowany przez Market Reseach News na ponad 350 bilionów amerykańskich dolarów (dane na rok 2014).

Na dzień dzisiejszy istnieje tylko jeden produkt nutraceutyczny wydawany bez recepty, jest on jednak badany i sprawdzany przez Pharmachem Laboratory. Został on jednak zatwierdzony przez US Food and Drug Administration jako środek zdrowy, wspomagający kontrolowanie wagi i wzmacniania struktur ciała. Jego działanie polega na blokowaniu wchłaniania skrobi za pomocą α-amylazy (inhibitora). 

Zielona kawa i odchudzanie

Kawa jest interesującym, potencjalnym nutraceutykiem. Kofeina jest uznawana za stymulant spalania tłuszczu. Badania epidemiologiczne dowodzą, że spożycie kawy powodowało spadek wagi u mężczyzn z otyłością po 18 miesiącach. Cukrowy składnik kawy powoduje redukcję tłuszczu, gdy jest dodany do diety u mężczyzn - nie działa on jednak tak u kobiet. Liofilizowana kawa zaś działała u szczurów. Dodatkowo też powodowała wzrost enzymów antyoksydacyjnych. Kofeina, główny środek stymulujący w kawie, jest silnie powiązywana ze stratą wagi i redukcją ryzyka syndromu metabolicznego. Istnieje także niepotwierdzona informacja o tym, że zastąpienie kawą napojów energetycznych przynosi zadowalające rezultaty. Co więcej, liczne badania epidemiologiczne sugerują, że spożycie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na drugi typ cukrzycy.

Autor: Sanjay Bockman

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑