Otyłość dziadków może wpływać na zdrowie ich dzieci

Dodaj do ulubionych

Jako, że otyłość staje się problemem międzynarodowym, naukowcy ostrzegają przed szkodliwymi skutkami nadmiernej wagi rodziców, jako że może ona odbić się na kolejnych pokoleniach. W ramach badania wykazano, że wydajność metabolizmu ojca może być przekazywana z pokolenia na pokolenie, mając wpływ nie tylko na jego dzieci ale także - na wnuki.  

 

Już ponad 14 milionów Australijczyków cierpi obecnie na nadwagę lub otyłość. Eksperci ds. żywienia ostrzegają przed szkodliwymi skutkami nadmiernej wagi rodziców, jako że może ona mieć negatywny wpływ na kolejne pokolenia. W ramach najnowszego eksperymentu udało się udowodnić, iż wydolność metabolizmu ojca może wpływać nie tylko na jego dzieci, ale także na wnuki.  

 

Naukowcy z Instytutu im. Victora Changa w Sydney oraz  Instytutu Badań Medycznych Garvan odkryli że szczury, które zmagały się z otyłością w okresie poczęcia potomstwa mogły przez swoje problemy zdrowotne zwiększać ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych u ich dzieci i wnuków.  

 

Główna autorka badania, profesor zwyczajna Catherine Suter z Instytutu im. Victora Changa, uważa że odkrycie to ma istotny wpływ na postrzeganie kwestii zdrowia publicznego.

 

"Od wielu lat kondycję dziecka po urodzeniu wiązano ze stanem zdrowia matki, jako że to ona wydaje potomstwo na świat. Niewiele badań zorientowanych było jednakże na wpływ kondycji ojca na stan zdrowia nienarodzonego dziecka. W chwili obecnej możemy stwierdzić, że sposób odżywiania oraz wydolność metabolizmu ojca mogą wpływać na zdrowie jego dzieci oraz wnuków."

 

"Przyjrzeliśmy się skutkom otyłości ojca w odniesieniu do kondycji zdrowotnej trzech kolejnych pokoleń. Potomstwo ojca charakteryzowało się wysoce wydolnym metabolizmem. Kiedy jednak zaczęto im podawać bogate w tłuszcz oraz cukier pokarmy, wszyscy potomkowie płci męskiej reagowali na nie negatywnie, natomiast w przeciągu kilku tygodni wykształciły się u nich choroby wątroby oraz pierwsze symptomy cukrzycy, takie jak zwiększony poziom glukozy i insuliny we krwi" wyjaśniła profesor Suter.

 

Badacze odkryli, że również wnukowie otyłych szczurów wykazywali predyspozycje do wykształcania się chorób metabolicznych. Co ciekawe, ryzyko było większe u wnuków nawet w przypadku, gdy ich ojcowie spożywali odpowiedni pokarm oraz nie zmagali się z problemami metabolicznymi w okresie ich poczęcia.  

 

"Wyniki przeprowadzonego badania zaskoczyły nas. Wnuki szczurów karmionych niezdrowym pożywieniem legitymowały się wyższym ryzykiem wykształcenia chorób metabolicznych nawet w sytuacji, gdy ich ojcowie odżywiali się zdrowo i nie mieli problemów zdrowotnych. Wpływ diety na zdrowie potomstwa okazał niezwykle silny. Wiele zależało również od wydolności metabolicznej dziadka." stwierdziła profesor Suter.

 

Profesor Mark Febbraio z Instytutu Garvan zachęcił Australijczyków do rozważenia wpływu odżywiania się na przyszłe pokolenia.  

 

"Jesteśmy zobligowani do informowania ludzi o wynikach badania oraz potencjalnych zagrożeniach, tak aby mogli oni już teraz zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Jeżeli nasz ojciec lub dziadek zmaga się z otyłością, musimy uważać na to co jemy. Nie możemy traktować swojego ciała jak wynajętego samochodu – w przeciwnym wypadku ryzykujemy zdrowiem przyszłych pokoleń. Jeżeli spodziewamy się dziecka, warto wiedzieć jak nasza dieta wpłynie na nasze dzieci oraz wnuki" stwierdził profesor Febbraio.

 

Naukowcy przedstawili też informacje zgoła korzystniejsze. Okazało się bowiem, że u prawnuków zdrowie metaboliczne wraca do normy.  

"W trzecim pokoleniu wpływ niezdrowego jedzenia na potomstwo był niemalże znikomy. Wskazuje to, że możliwe jest przerwanie cyklu chorób metabolicznych. Co istotne, omawiane predyspozycje nie mają charakteru genetycznego – są one nabyte. Oznacza to, że poczynione we wcześniejszych pokoleniach szkody można odwrócić" wyjaśnił Profesor Suter.

 

Naukowcy twierdzą, że dalej nie jest jasne na jakiej zasadzie zachodzi zidentyfikowany proces. Uważają oni, że może być on skutkiem wpływu informacji genetycznych przekazywanych potomstwu wraz z nasieniem szczurów.  

 

"Staramy się teraz zrozumieć, w jaki sposób zmiany molekuł RNA w spermie mogą przyczyniać się do przekazywania chorób metabolicznych z pokolenia na pokolenie" dodał profesor Febbraio.

 

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑