Jedzenie sycące na długo - Po które produkty warto sięgnąć?

Dodaj do ulubionych

Dziś przedstawiamy jedzenie które sasyci Cię na długo, a przy tym jest niskokaloryczne i zdrowe. Czy wiesz że mięso stawiane jest w ścisłej czołówce na liście produktów najbardziej sycących? Okazuje się że, groszek i fasola zaspakajają głód na dużo dłużej.

Najnowsze badania pokazują że fasola i groszek okazują się być bardziej sycące od mięsa

Dania bazujące na roślinach strączkowych, takich jak fasola czy groszek, są bardziej sycące niż posiłki z wieprzowiny i cielęciny. Informacje te przedstawili specjaliści z Wydziału Żywienia i Wychowania Fizycznego Uniwersytetu w Kopenhadze. Wyniki przeprowadzonych przez nich badań wskazują, że regularna konsumpcja roślin strączkowych wpłynąć może korzystnie także na utratę wagi.

 

Rozliczne opracowywane na przestrzeni ostatnich lat wytyczne żywieniowe zalecają konsumpcję posiłków bogatych w białko celem przyspieszenia tempa redukcji tkanki tłuszczowej oraz ograniczenia powodowanego procesem starzenia się organizmu zaniku mięśni. Co więcej, spożywanie białka pochodzącego z grochu oraz fasoli jest zdaniem ekspertów korzystniejsze niż konsumpcja wieprzowiny czy cielęciny, jako że produkcja mięsa odciska na naszym klimacie większe piętno niż uprawa roślin. Jeszcze do niedawna naukowcy nie dysponowali wyczerpującymi danymi informującymi, jak skutecznie obydwa nadmienione typy produktów żywnościowych (mięso oraz rośliny strączkowe) zaspokajają głód. Brakowało także danych dotyczących korelacji występującej pomiędzy ich konsumpcją a możliwością redukcji tkanki tłuszczowej  

 

Dlaczego rośliny bogate w białko okazują się bardziej sycące?

Najnowsze badanie wskazuje, że posiłki bogate w białko pochodzące z grochu oraz fasoli są bardziej sycące niż dania z wieprzowiny i cielęciny. W ramach przeprowadzonego niedawno eksperymentu, 43 młodym mężczyznom podawano trzy różne posiłki, których głównym składnikiem był pasztet na bazie grochu/fasoli lub wieprzowiny/wołowiny. Naukowcom udało się dowieść, że respondenci spożywający warzywną wersję dania przyjęli podczas kolejnego posiłku 12 % mniej kalorii niż badani, który spożyli pasztet mięsny.  

 

"Obfitujące w białko danie przygotowane na bazie roślin strączkowych zawierało więcej błonnika niż wieprzowina lub wołowina, dzięki czemu było ono bardziej sycące" stwierdziła główna autorka badania, profesor Anne Raben z Wydziału Żywienia i Wychowania Fizycznego Uniwersytetu w Kopenhadze

 Regularne spożywanie roślin strączkowych pomoże nam stracić na wadze

Co ciekawe, w ramach eksperymentu dowiedziono także, że zwierający mniejsze ilości białka posiłek przygotowany z fasoli lub grochu był równie sycący jak obfitujące w rzeczony składnik odżywczy danie na bazie cielęciny lub wieprzowiny.  

 

"Uzyskane wyniki zaprzeczają powszechnemu przekonaniu mówiącemu, że powinniśmy konsumować duże ilości białka, ponieważ powoduje ono uczucie sytości. Okazuje się bowiem, że możemy spożyć posiłek bogaty w błonnik o mniejszej zawartości białka i uzyskać podobne rezultaty. Potrzebne jest przeprowadzenie badań uzupełniających celem potwierdzenia hipotezy, jednakże uważamy że zarówno fasola jak i groch mogą wspomagać utratę zbędnych kilogramów, zwłaszcza w przypadku ich regularnej konsumpcji" podsumowała profesor Raben.

 

Rezultaty badania opublikowano w magazynie Journal Food & Nutrition w artykule zatytułowanym “Posiłki oparte o roślinne źródła białka (fasola i groch) są bardziej sycące niż dania bazujące na mięsie (cielęcina i wieprzowina) – badanie randomizowane”.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑