TOP 13 - Przekąski o niskiej zawartości węglowodanów

Dodaj do ulubionych

Przekąski o niskiej zawartości węglowodanów

W dzisiejszym artykule prezentujemy gro sposobów na ograniczenie ilości węglowodanów przyjmowanych wraz z pożywieniem! Poznaj super przekąski o niskiej zawartości węglowodanów!

Niektórym z nas wydawać się może, że większość przekąsek zawiera składniki, których ze wszech miar należy unikać. Są to przede wszystkim węglowodany rafinowane. Nawet produkty spod znaku „fit”, a więc batony proteinowe, krakersy, czy szejki owocowe są nimi wypełnione po brzegi. Okazuje się jednak, że zawsze możemy samodzielnie przyrządzić pyszną i zdrową przekąskę.

1. Jabłka z serem

Połączenie smaków słodkiego i słonego z pewnością doda każdej przekąsce niezwykłego charakteru. Pół szklanki posiekanych jabłek zaserwowanych z warkoczami serowym to wyłącznie 10 gramów węglowodanów. Dodatkowo swojemu organizmowi dostarczymy białka, tłuszczu i błonnika, dzięki czemu przez długi czas odczuwać będziemy sytość.  
 2. Awokado z chrupkim pieczywem
Awokado stanowi popularny dodatek do guacamole, jego rola w naszej kuchni nie musi być jednakże tak ograniczona. Wystarczy, że wrzucimy ćwiartkę dojrzałego awokado do miksera, a następnie rozsmarujemy uzyskaną w ten sposób pastę na dwóch kawałkach chrupkiego pieczywa. Przekąska taka zawierać będzie jedynie 18 gram węglowodanów, przy jednoczesnej dużej ilości błonnika oraz korzystnego dla zdrowia tłuszczu.
 3. Jogurt z ogórkami
Swój ulubiony jogurt wzbogacić możemy o niezwykłą, egzotyczną nutę. W tym celu zakupmy w sklepie kubeczek odtłuszczonego jogurtu greckiego i maczajmy w nim cienko posiekane plastry ogórka. Posiłek taki dostarczy naszemu organizmowi 12 gramów węglowodanów oraz aż 20 gramów sycącego białka. Przekąska taka jest ciekawą alternatywą dla popularnego greckiego sosu - tzatziki.
 

4. Rolowany indyk

Indyk nie musi pełnić wyłącznie roli nadzienia świątecznych potraw. Plastry indyka możemy na przykład zrolować, w środek włożyć odrobinę sałaty, a dodatkowo posmarować zewnętrzną stronę dania musztardą. Tak przygotowana potrawa to tylko 3 gramy węglowodanów oraz ogrom składników odżywczych.  
 
 5. Twaróg z jagodami
Dietetycy odradzają zbyt częste jedzenie sernika, jako że charakteryzuje się on nad wyraz wysoką ilością kalorii. Istnieje jednak możliwość przygotowania jego smacznej i lekkostrawnej alternatywy. Zmieszajmy w tym celu kubeczek twarogu z połową szklanki jagód lub borówek, dzięki czemu uzyskamy słodki posmak dania bez nadmiernego zwiększania zawartych w nim kalorii. Tak przygotowany smakołyk będzie dodatkowo miał wyłącznie 18 gram węglowodanów.  
 

6. Seler i masło orzechowe

 Niektórym wydawać by się mogło, że jest to idealna przekąska dla uczniów oraz przedszkolaków, jednakże mamy dobre wieści – nigdy nie będziemy na nią za starzy! Posmarujmy dwie łodygi selera dwoma łyżeczkami masła orzechowego i przekąśmy tak przygotowane danie kiedy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Nie tylko przywrócimy w taki sposób wspomnienia z dzieciństwa, ale także będziemy mieli przyjemną świadomość, że dostarczyliśmy organizmowi wyłącznie 9 gram węglowodanów.  
 

7. Suszone mięso wołowe w zupełnie nowej odsłonie

Jakość suszonego mięsa poprawia się coraz bardziej, dzięki czemu nie jesteśmy już zmuszeni do sięgania po nadmiernie przetworzone produkty zawierające składniki niewiadomego pochodzenia. Obecnie na półkach sklepowych znajduje się duży wybór wołowiny pochodzącej ze zwierząt karmionych trawą naturalną. Przysmak ten jest niezwykle aromatyczny, a dodatkowo - jedna jego porcja (około 60 gram) zawiera wyłącznie 10 gram węglowodanów.
 
 8. Jajka gotowane na twardo podawane na ostro
Jajka na twardo stanowią nie tylko sycącą ale i pyszną przekąskę. Można je na przykład przekroić na pół i skropić ostrym sosem (szczególnie polecamy sos sriracha). Spożyjemy dzięki temu smaczny posiłek, który zawiera wyłącznie 1 gram węglowodanów.
 
9. Orzechy
Nie bez powodu mieszanki orzechów polecane są przez dietetyków, którzy uznają je za wyjątkowo pożywną przekąskę. Doskonale spełnią one swoją rolę zarówno podczas przerwy w pracy jak i w czasie imprezy. 30 gram chrupiących, słonych orzechów uzupełni nasze energii na kolejne kilka godzin, jednocześnie dostarczając tylko 5 gram węglowodanów.  
 

10. Przekąska na bazie kapusty

Nawet osoby nieprzepadające za kapustą per se zapewne chętnie skuszą się na wykonane z niej chrupki. Wato nadmienić, że zawiera ona wyłącznie 10 gramów węglowodanów. Wartość tę można jeszcze bardziej ograniczyć przygotowując przysmak w domowym zaciszu. W tym celu oderwijmy od główki kapusty co najzieleńsze liście, przemyjmy je, a następnie przyprawmy łyżką oleju oraz ¼ łyżki soli. Liście kapusty smażyć należy przez 20-25 minut w temperaturze 300 stopni, do momentu aż staną się rumiane i chrupiące.  
 

11. Edamame

 Danie przyrządzane na bazie gotowanej na parze soi, edamame, nie tylko świetnie smakuje, ale także zawiera wiele białka i błonnika oraz dostarcza wyłącznie 8 gram węglowodanów (szacunki dla jednej porcji). W razie potrzeby można je także przygotować w mikrofalówce, a więc zawsze trzymajmy opakowanie soi na podorędziu…najlepiej w lodówce.
 

12. Humus z plastrami czerwonej papryki

Mimo, iż humus najczęściej podawany jest w zestawie z chlebem pita, nie jest to jedyne połączenie w jakim sprawdza się on wyśmienicie. Możemy bowiem na przykład rozsmarować ¼ szklanki humusu na plasterkach czerwonej papryki. Nie musimy się także obawiać o nadmiar węglowodanów, bowiem w opisywanym daniu jest go wyłącznie 16 gram.  
 

13. Pomidor nadziewany tuńczykiem

Nie zapominajmy także, że mięso tuńczyka jest niezwykle zdrowe…a dodatkowo idealnie sprawdza się jako przekąska! Nafaszerujmy dojrzałego pomidora 100 gramami tuńczyka z puszki, a będziemy mieli pewność, że tak przygotowana przekąska będzie miała nie więcej niż 3.5 grama węglowodanów.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑