7 produktów spożywczych pozwalających kontrolować poziom cukru

Dodaj do ulubionych

W przypadku, gdy cierpisz na cukrzycę typu 2, odpowiedni dobór produktów spożywczych pomoże ci kontrolować poziomu cukru we krwi, zaspokoić głód, a nawet - utrzymać poczucie sytości na dłużej.  

“Cukrzyca objawia się wyższym niż normalnie poziomem glukozy i cukru we krwi. Posiłki bogate w węglowodany, a więc pieczywo, płatki, ryż, makaron, owoce, mleko, czy słodkie desery mogą prowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia osób cierpiących na tę chorobę." uważa doktor Maggie Powers, prezes Centrum Zdrowia i Profilaktyki Amerykańskiego Towarzystwa Profilaktyki Cukrzycy.  

Zalecenia dietetyczne 

W stosowanym planie żywieniowym koniecznie jest więc dokładne określenie ilości oraz typu węglowodanów lądujących każdego dnia na talerzu.  

Nie oznacza to jednak obowiązku całkowitego usunięcia z diety posiłków, które tak lubimsz. Eksperci uważają, że odpowiednia dieta bazuje na dostarczaniu organizmowi ilości jedzenia pozwalającej na osiągnięcie poczucia sytości oraz uniknięcia nadmiernego podjadania. Poniżej znajdziesz siedem produktów spożywczych, które zdaniem Powers pozwalają kontrolować poziom cukru we krwi oraz lepiej zadbać o zdrowie.  

7 produktów spożywczych pozwalających kontrolować poziom cukru

 

1. Surowe, gotowane i pieczone warzywa 

Warzywa dodadzą koloru, smaku oraz oryginalności każdemu posiłkowi. Wybieraj warzywa nie tylko smaczne ale i zawierające niewielkie ilości węglowodanów. Sięgaj przede wszystkim po cebulę, bakłażany, bakłażany, pomidory, brukselkę, czy cukinię. 

Możesz też podać warzywa ze zdrowymi, niezawierającymi nadmiaru tłuszczu sosami. Polecamy przede wszystkim humus, guacamole oraz salsę. Warzywa doskonale smakować będą również po upieczeniu w przyprawach takich jak rozmaryn, pieprz cayenne, czy czosnek.  

 

2. Rośliny strączkowe

Nie ograniczaj się do sałaty. Spróbuj też jarmużu, szpinaku i boćwinki. Są one zdrowe, pyszne, a dodatkowo zawierają śladowe ilości węglowodanów.  

Upiecz liście jarmużu polane oliwą z oliwek w piekarniku, a stworzysz nie tylko zdrową ale i szybką przekąskę. Rośliny strączkowe możesz także wymieszać z pieczonymi warzywami oraz dodać do nich nieco białka, przykładowo podając je w formie sałatki tuńczykiem.  

 

3. Smaczne i niskokaloryczne napoje

Woda mineralna to samo zdrowie – na pewno jednak będzie smaczniejsza, gdy dodasz do niej owoce lub warzywa. Pokrój cytrynę lub ogórek w plastry i wrzuć je do wody. Zachęcamy też do przygotowania kostek lodu z pysznym i niskokalorycznym nadzieniem. 

W przypadku, gdy nie przepadasz za gorącą herbatą, warto spróbować herbaty na zimno z dodatkiem soku z cytryny lub cynamonu.  

Jak mówi Powers: “Napoje te niemalże nie zawierają węglowodanów, a dodatkowo pozwolą dłużej utrzymać poczucie sytości.” 

 

4. Melony i jagody  

Czy zdawałeś sobie sprawę, że szklanka każdego z tych zdrowych produktów to tylko 15 gramów węglowodanów?  

“Mimo, że melony oraz jagody są droższe od bardziej popularnych owoców, dostarczają one wielu składników odżywczych i błonnika, a także zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na słodkie przekąski.” twierdzi Powers.  

Poszukiwaczom kuchennych innowacji proponujemy zmieszanie kawałków melona z jagodami oraz jogurtem naturalnym, lub też zalanie ich wodą i włożenie do zamrażalnika – w efekcie powstaną kostki lodu z pysznym nadzieniem, w sam raz do napojów.  

 

5. Produkty pełnoziarniste bogate w błonnik

Spożywając je regularnie zmniejszysz chęć sięgania po niezdrowe przekąski.

Nie można w tym miejscu nie wspomnieć także o odpowiednio przygotowanych roślinach strączkowych – suszonej fasoli, grochu, czy soczewicy. Do gustu na pewno przypadnie ci również salsa kukurydziana czy sałatka warzywna z czarną fasolą.  

Jak twierdzi nasza specjalistka:

“Posiłki obfitujące w błonnik łączą w sobie niewielką ilość węglowodanów oraz wyśmienity smak. ” 

 

6. Odrobina tłuszczu

Korzystne dla naszego organizmu tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, awokado, oraz tłustych rybach, jak chociażby w tuńczyku. Po dodaniu do dań sałaty uzyskamy też dodatkowy warzywny posmak.  

Ciekawostka: Tłuszcz z ryby posłużyć może jako sos sałatkowy. 

 

7. Białka

Powers zaleca osobom dbającym o zdrowie regularne spożywanie jogurtu greckiego, twarogu, jajek oraz chudego mięsa. Nie zapomina ona także o deserze:

“Kawałki selera posmarowane masłem orzechowym nie tylko dostarczą organizmowi zdrowych tłuszczów i białka, ale także stanowić będą sycącą przekąskę.”.

Pomiędzy posiłkami skusić się możesz także na plastry chudego sera lub suszone mięso wołowe. Zwrócić należy jednak uwagę na relatywnie wysoką zawartość sodu w tych produktach.

Nasza ekspertka twierdzi, że stosowany plan żywieniowy nie powinien sprzyjać rutynie. Łączyć on w sobie powinien dania, które lubisz z tymi, które pozwalają na ograniczenie ilości przyjmowanych węglowodanów.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑