9 sposobów na ciekawe przygotowanie warzyw korzeniowych

Dodaj do ulubionych

9 sposobów na ciekawe przygotowanie warzyw korzeniowych

W okresie zimowym warzywa korzeniowe są niejednokrotnie zaniedbywane i zastępowane o wiele popularniejszą sałatą czy brokułami. Co jednak ciekawe, te pierwsze mają nie tylko gro zastosowań w kuchni, ale także ich konsumpcja wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Buraki, słodkie ziemniaki, marchewki oraz inne warzywa korzeniowe zapobiegają zapaleniom, poprawiają cerę, polepszają wzrok oraz chronią ciało przed wolnymi rodnikami. Jeżeli choć raz spróbujemy frytek z brukwi czy też babeczek z pasternakiem…z pewnością staną się one nieodłącznymi elementami naszego menu.

 

1 ZUPA ZE SMAŻONYM SŁONECZNIKIEM BULWIASTYM

Słoneczniki bulwiaste, zwane też topinamburami, są niezwykle słodkimi i pysznymi warzywami, które po podsmażeniu charakteryzują się kuszącą, kremową konsystencją. W ramach pierwszego z przygotowanych na dziś przepisów proponujemy zasmażenie słoneczników bulwiastych wraz z ziemniakami, czosnkiem oraz cebulą, co pozwoli na uzyskanie pysznej i pożywnej zupy kremowej. Warto także wiedzieć, że topinambury dostarczają ciału błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego, jak też potasu ograniczającego ryzyko wystąpienia zawału oraz obniżającego ciśnienie krwi.  

 

2 FRYTKI Z BRUKWI

Jeżeli czujemy nieprzemożną ochotę na frytki, warto sięgnąć po ten właśnie przepis. Zastąpienie ziemniaków brukwią znacznie ograniczy ilość kalorii w daniu. 120 gram frytek tradycyjnych to nawet 365 kalorii, natomiast 200 gram dania z brukwi dostarcza wyłącznie 75 kalorii. To słodkawe, miękkie warzywo stanowi również doskonałe źródło białka, cynku oraz witaminy C.  

 

3 BROVADA (RZEPA MARYNOWANA W WYTŁOKACH PO PRODUKCJI WINA)

Opisywane północnowschodnie włoskie danie pochodzące z Friulii (rejonu graniczącego z Austrią) zapewne zachwyci niejednego smakosza poszukującego niezwykłych doznań kulinarnych. Brovadę przygotowuje się na bazie tarkowanej rzepy – bogatej w wapń oraz witaminę C – która to fermentowana jest przez kilka tygodni w wytłokach będących pozostałością po produkcji wina. Cały proces można jednak przyspieszyć stosując winogrona oraz ocet winny. Brovada jest daniem bardzo sytym, które to doskonale komponuje się z grillowaną polędwicą wieprzową oraz kiełbaskami drobiowymi.  

 

4 GNOCCHI ZE SŁODKICH ZIEMINIAKÓW Z SOSEM RAGU NA BAZIE JAGNIĘCINY ORAZ PORA  

Kolejnym przepisem na naszej liście jest danie ze słodkich ziemniaków, które to nie jest standardową zapiekanką czy ciastem. Gotowane gnocchi ze słodkich ziemniaków dodadzą delikatnej słodyczy mięsnemu sosowi ragu. Eksperci odradzają zbyt częstą konsumpcję tradycyjnych gnocchi z uwagi na ich wysoką wartość energetyczną, jednakże jeżeli do ich przyrządzenia wykorzystamy lekki ser ricotta, ilość kalorii w daniu spadnie poniżej 200 kalorii. Słodkie ziemniaki regulują także poziom cukru we krwi oraz charakteryzują się właściwościami przeciwutleniającymi.   

 

5 PRZYSMAK IRLANDZKI NA BAZIE SELERA

W Irlandii Północnej niezwykle popularna jest przekąska, na którą składają się tłuczone ziemniaki z zieloną cebulką. Możemy jednak dodać daniu niezwykłego posmaku poprzez zastąpienie drugiego ze składników selerem korzeniowym. Mimo, że z zewnątrz nie wygląda on zbyt smakowicie, po obraniu wierzchniej warstwy ukaże się nam jego prawdziwe wnętrze. Seler korzeniowy obfituje w błonnik, potas oraz magnes. Jest także źródłem fosforu wzmacniającego szkliwo zębów.  

 

6 BABECZKI ŚNIADANIOWE Z PASTERNAKIEM

A oto niezwykły przepis śniadaniowy! W ramach tego przepisu do babeczek dodajemy poszatkowany Pasternak, bliskiego krewnego marchewki oraz pietruszki. Warzywo to stanowi bogate źródło potasu regulującego ciśnienie krwi oraz błonnika przyspieszającego przemianę materii i sprawiającego, że przez dłuższy okres czasu odczuwać będziemy sytość. Babeczki wzbogacić możemy także kawałkami jabłka, buraka, czy marchwi.  

 

7 SMAŻONE MARYNOWANE BURAKI  

Dla niektórych okazać się to może niespodzianką, jednakże marynowane buraki poprawiają kondycję mięśnia sercowego. Ich jedna szklanka stanowi równowartość 10. procent zalecanej dziennej dawki witaminy C i magnezu, które to przyspieszają formowanie się kolagenu oraz zmniejszają ciśnienie krwi. Buraki są także źródłem błonnika, którego w jednej szklance znajdziemy aż cztery gramy (daje to aż 15 % zalecanej dziennej dawki). Aby nie pobrudzić sobie rąk przy przyrządzaniu tego dania, użyjmy gumowych rękawiczek.  

 

8 MARCHEWKI W STYLU HASSLEBACK

Chrupiące na zewnątrz i delikatne wewnątrz…ziemniaki hasselback zyskały popularność na krótko po tym, jak podano je po raz pierwszy w szwedzkiej restauracji Hasselbacken w osiemnastym wieku. Technikę ich przygotowywania można także przenieść na inne warzywa, choćby na marchewki. Gotowanie ich na wolnym ogniu w lekkim sosie sprawi, że podczas smażenia nadmiernie nie wyschną. Warto wiedzieć, że marchew charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi, chroni serce oraz zapobiega wykształcaniu się nowotworów. Średniej wielkości marchewka dostarcza organizmowi około dwóch gram białka, co daje siedem procent dziennego zalecanego spożycia.  

 

9 ODEN (JAPOŃSKA ZUPA TYPU DAIKON)

 Zupa ta nie jest może tak popularna w mediach społecznościowych jak ramen czy udon, jednakże na pewno nas ona nasyci oraz rozgrzeje. Powstaje ona na bazie wodorostów oraz kawałków ryby bonito, do której następnie dodaje się rzodkiew japońską i podaje ze smażonymi filetami rybnymi, gotowanymi jajkami oraz innymi przysmakami. Rzodkiew japońska, delikatne w smaku warzywo korzeniowe, zawiera znaczne ilości witaminy C i wapnia, które to wspomagają układ odpornościowy oraz wzmacniają kości.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑