Aminokwasy - Rola aminokwasów i ich znaczenie

Dodaj do ulubionych

Aminokwasy - Alfa-aminokwasy są podstawowymi elementami budulcowymi białek. Ich krótkołańcuchowe formy polimerowe nazywane są peptydami, natomiast te o dłuższych łańcuchch zwane polipeptydmi lub białkami. Aminokwasy budują zarówno pojedyncze enzymy, jak i całe narządy, np. skóra. Z aminokwasów syntetyzowane są białka strukturalne i transportowane (np. kolagen, hemoglobina, mioglobina), enzymy, immunoglobuliny, interferon, elementy budulcowe DNA, hormony (np. insulina, tyroksyna, hormon wzrostu) i neuroprzekaźniki (np. norepinefryna, serotonina). Zrównoważone spożycie aminokwasów jest w konsekwencji czynnikiem determinującym zarządzanie energią, wydolność immunologiczną oraz budowę i funkcjonowanie całego organizmu.

Dziewięć z 20 aminokwasów biogennych (L-forma) ma istotne znaczenie dla ludzi, ponieważ ludzkie ciało nie syntetyzuje ich z innych składników na skutek reakcji chemicznych.

  • Aminokwasy aromatyczne: fenyloalanina i typtofan.

  • Aminokwasy w rozgałęzionych łańcuchach (BCAA): leucyna, izoleucyna i walina.

  • Aminokwasy siarkowe: metionina

  • Histydyna, lizyna i treonina

 Dla zachowania równowagi azotowej muszą być dostarczane (aminokwasy egzogenne) egzogennie (w diecie). Aminokwasy,które organizm syntetyzuje w dostatecznej ilości w trakcie prawidłowego metabolizmu, stają się niezbędne w pewnych obrazach klinicznych (np.rak), po ciężkich zabiegach chirurgicznych lub podczas intensywnej terpii. Opisano aminokwasy warunkowo niezbędne lub częściowo niezbędne. Należą do nich np.:

  • cysteina i tyrozyna: wcześniaki, pacjenci z marskością wątroby

  • arginina i glutamina: ciężkie rany, sepsa

  • tauryna: pozajelitowe żywienie wcześniaków

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑