Glutamina - Co powinniśmy wiedzieć o glutaminie?

Dodaj do ulubionych

Glutamina jest warunkowo niezbędnym aminokwasem (niezbędny: kacheksja, katabolizm, sepsa).Glutamina stanowi największą pulę wolnych aminokwasów wykorzystywanych do syntezy białek w organizmie.

Glutamina jest aminokwasem bardzo powszechnie przyjmowanym przez sportowców nastawionych na budowę masy mięśniowej. Najbardziej powszechną formą występowania na rynku jest suplement w postaci proszku. Badania dowodzą, że glutamina w znacznym stopniu wpływa na skrócenie czasu regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku, zmniejsza ryzyko uszkodzenia tkanki mięśniowej.

Glutamina pełni funkcję regulatorową jako pierwszy i główny substrat energetyczny oraz donor grup aminowych. Niedobór glutaminy ma wysoce szkodliwy wpływ na zachowane integralności jelita cienkiego i na funkcjonowanie układu immunologicznego.Mięśnie szkieletowe zawierają największe wewnątrz komórkowe stężenie glutaminy.

Ryzyko niedoboru glutaminy. 

Leki: niesteroidowe leki przeciwzapalne (NSAID)

Dieta/Styl Życia: niedożywienie, niedobór cysteiny

Zwiększone zapotrzebowanie: wcześniaki, ekstremalny wysilek fizyczny (np. sportwcy), zabiegi chirurgiczne, urazy głowy/mózgu

Zaburzenia/Choroby: stany hiperkataboliczne/metaboliczne: zapotrzebowanie może wzrastać do 20-40 g/d)

Objawy niedoboru glutaminy

Ogólne: zmniejszona wydolność organizmu, wydłużony okres rekonwalescencji.

Krew: stężenie glutaminy w surowicy < 500 (600 umol/l) (wartości prawidłowe 600-900 umol/l.

Przewód pokarmowy: atrofia kosmków, zapalenie śluzówki, owrzodzenie.

Skóra: utrudnione gojenie się ran.

Układ odpornościowy: immunosupresja, skłonność do infekcji.

Układ mięśniowy: utrata glutaminy w mięśniach spadek poziomu GSH, utrata masy mięśniowej, wyniszczenie.

Podawanie/dawkowanie - glutaminy

Glutaminę podajemy między posiłkami. Glutamina powinna być podawana w postaci roztworu o temperaturze pokojowej (zbyt wysoka temperatura powoduje rozkład glutaminy). Dodatkowo: Glutamina to nie jest kwas glutaminowy (glutaminian)!

Glutamina w wolnej postaci jest wysoce nistabilna i ma ograniczoną rozpuszczalność w wodzie. Dipeptydy, takie jak alanylo-glutamina lub glicylo-glutamina, są lepiej rozpuszczalne w wodzie i wystarczająco stabilne zwłaszcza podczas sterylizacji w wysokiej temperaturze i przechowywania. Suplementacja glutaminy nie może być zastąpiona podawaniem kwasu glutaminowego (glutamina jest amidem kwasowym kwasu glutaminowego).

 

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑