L-Cysteina - Poznaj właściwości i zastosowanie Cysteiny

Dodaj do ulubionych

L-C cysteina powstaje w wątrobie z L-metioniny) jest endrogennym hydrofobowym aminokwasen zawierającym siarkę w postaci grupy tiolowej (-SH) dzięki której jest zdolna do wytworzenia mostków siarczkowych (aminokwas nizbędny dla wcześniaków i w ostrej newydolności wątroby).

Cysteina występuje w keratynie, która jest głównym białkowym składnikiem paznokci, skóry i włosów. Uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu oraz poprawia elastyczność i strukturę skóry. Występuje w wielu innych białkach organizmu, w tym w kilku enzymach trawiennych.

Funkcje 

Cysteina wchodzi w skład rtójpeptydu glutationu (gamma-glutamylo-cysteinoglicyna: najważniejszy wewnątrzkomórkowy antyoksydant): działanie przeciwutleniające, detokskacyjne ochronne dla komórek

Immunokompetencja: aktywacja limfocytów pomcniczych T CD4 i komórek NK, proliferacja limfocytów T.Masa komórek ciała: działanie antykataboliczne, regulacja równowagi białkowej w mięśniach

Ochrona śródnabłonka naczyń ( zwiększa biodostępność NO).

Okrona komórek wątrobowych: detoksykacja wolnych rodników, leków, metali ciężkich.

Biosynteza białek: tworzene i utrzymanie struktury trzeciorzędowej białek

Funkcje enzymatyczne, przenoszenie elektronu.

Synteza kwasów tłuszczowych biosynteza tauryny.

Wzrost włosów i skóry

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑