Co wspólnego ma picie herbaty z chorobą Alzheimera?

Dodaj do ulubionych

Codzienne spożywanie herbaty minimalizuje ryzyko upośledzenia zdolności poznawczych u osób starszych

Spożywanie herbaty ogranicza ryzyko upośledzenia zdolności kognitywnych o 50 procent u osób starszych oraz nawet o 86 procent u osób genetycznie zagrożonych wystąpieniem choroby Alzheimera.  

Pracownicy Uniwersytetu Narodowego w Singapurze odkryli, że regularna konsumpcja herbaty parzonej z liści zmniejsza ryzyko ograniczenia zdolności poznawczych u osób przeżywających jesień życia.  

Naukowcy dowiedli, że picie choćby jednego kubka herbaty każdego dnia może nam pomóc uchronić się przed demencją starczą…zwłaszcza w przypadku, gdy zdiagnozowano u nas genetyczne predyspozycje zapadnięcia na tę chorobę. O fakcie tym poinformował autor badania, adiunkt Feng Lei z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Narodowego w Singapurze  (NUS).

Długoterminowe badanie, w którym udział wzięło 957 seniorów z Chin w wieku co najmniej 55 lat wykazało, że regularna konsumpcja herbaty zmniejsza ryzyko upośledzenia funkcji kognitywnych o 50 procent. Co ciekawe, u osób będących nosicielami genu APOE e4 zwiększającego szansę wykształcenia się choroby Alzheimera spadło ono aż o 86 procent.  

Ekspertom udało się także ustalić, że właściwościami ochronnymi charakteryzuje się niemalże każda herbata parzona z liści, między innymi - zielona, czarna oraz oolong.  

"Mimo, że badania prowadzono na obywatelach Chin w podeszłym wieku, wyniki przenieść można także na inne populacje. Uzyskane rezultaty są niezwykle istotne w kwestii starań mających na celu ograniczenie zapadalności na demencję starczą. Co prawda koncerny farmaceutyczne proponują swoim klientom wysokiej jakości medykamenty, jednakże w dalszym ciągu świat medycyny daleki jest od opracowania skutecznego leku na zaburzenia kognitywne. Intrygujące wyniki przyniosły badania nad właściwościami herbaty, będącej jednym z najczęściej konsumowanych napojów na świecie. Okazuje się, że jej regularne spożywanie może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób, zwłaszcza w podeszłym wieku " wyjaśnił adiunkt Feng.

 

Dodał on: "Jak wynika z pozyskanych przez nas danych, korzyści płynące ze spożywania omawianego napoju wynikają z dostarczania organizmowi składników bioaktywnych. Wymienić wśród nich należy przede wszystkim: katechinę, teaflawinę, tearubiginę oraz L-teaninę. Charakteryzują się one właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwutleniającymi, a także chronią mózg przed uszkodzeniami powodowanymi postępującym procesem starzenia się organizmu. Należy nadmienić, że wiedza jaką posiadamy o mechanizmach biologicznych jest w dalszym ciągu bardzo ograniczona. Niezbędne jest prowadzenie dalszych badań, które to pozwoliłyby na pełniejsze ich zrozumienie."

 

W ramach omawianego w niniejszym artykule badania, dane dotyczące skutków spożywania herbaty dotyczyły osób przebywających w domach starców w latach 2003-2005. Co dwa lata zdolności kognitywne seniorów poddawano analizie, aż do roku 2010. Gromadzono także informacje dotyczące ich stylu życia, przebytych chorób oraz ilości uprawianego wysiłku fizycznego. Wyeliminowano również wszystkie czynniki, które mogłyby negatywnie wpłynąć na wiarygodność uzyskanych rezultatów.

 

Wyniki eksperymentu naukowcy opublikowali w grudniu 2016 roku w magazynie Journal of Nutrition, Health & Aging.

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑