10 zaleceń noworocznych przygotowanych przez najlepszych dietetyków!

Dodaj do ulubionych

10 zaleceń noworocznych, które usłyszymy od każdego dietetyka  

Jako że skończył się rok 2016, czas dojeść resztki pozostałych ze stołu wigilijnego ryb oraz pierogów i zacząć snuć plany na nadchodzące 12 miesięcy. Mimo, iż często stawiamy sobie, pełni nadziei, noworoczne wyzwania, to bardzo rzadko ich dotrzymujemy. Jak wynika z tegorocznych statystyk opublikowanych w magazynie Statistic Brain, jedynie połowa z nas była w stanie spełnić swoje zamierzenia. Niemniej jednak, naszym zdaniem dotrzymanie postanowień noworocznych jest możliwe - konieczne jest jedynie przyjęcie właściwej perspektywy i wyznaczenie sobie odpowiednich celów. Przeprowadziliśmy wywiady z kilkoma czołowymi dietetykami, pytając ich w jaki sposób możemy faktycznie poprawić swój stan zdrowia. Oto jakie odpowiedzi otrzymaliśmy:

 

1 ZDROWE POSIŁKI TO PODSTAWA

Nikt nie lubi noworocznych postanowień bazujących na usunięciu z diety tego lub innego produktu spożywczego. Tego samego zdania jest Tori Schmitt, dyplomowana dietetyczka pracująca w Ohio. Radzi ona: “Skupmy się przede wszystkim na posiłkach które należałoby spożywać w większych ilościach, nie natomiast na tych, które trzeba usunąć z diety. Pamiętając, jak korzystne może być spożywanie większej ilości zdrowych, sycących posiłków, poczujemy się w mniejszym stopniu ograniczeni, niż gdybyśmy zaczęli odmawiać sobie ulubionych przysmaków.” Zamiast więc sporządzać listę dań zabronionych, stwórzmy spis posiłków, możemy i powinniśmy konsumować częściej.  

 

2 WYPRACUJMY POZYTYWNY POGLĄD NA NASZE CIAŁO

Na przestrzeni ostatnich kilku lat, techniki mające na celu poprawę sposobu, w jaki postrzegamy własne ciało przeszły transformację z niewiele znaczącej niszy do niezwykle popularnego i powszechnie nagłaśnianego zagadnienia. Dietetyczka Maggie Michalczyk pracująca w Nowym Jorku zaleca, abyśmy zainteresowali się rzeczonymi metodami w nadchodzącym roku 2017. Bazują one przede wszystkim na skutecznym zagłuszeniu wewnętrznego głosu nagminnie podkreślającego nasze wady fizyczne. “Zamiast wpadać w obsesję na punkcie dalekiego od idealnego wyglądu naszych nóg, postarajmy się zauważyć cele, które możemy dzięki nim osiągnąć. Uzmysłówmy sobie na przykład, że dzięki nim jesteśmy w stanie przebiec kilka kilometrów lub też przeprowadzić wymagającą sesję treningową. Pozwoli to nam wypracować korzystniejsze zwyczaje treningowe i żywieniowe. Może uda się nam też przekonać do spożywania większej ilości warzyw i owoców. Co jednak najważniejsze – zmiana perspektywy, z jakiej patrzymy na swoje ciało sprawi, że będziemy się czuć ze sobą lepiej.”

 

3 SPORZĄDŹMY SWÓJ PLAN ŻYWIENIOWY

Kiedy nie wiemy co zjeść na obiad, najczęściej sięgamy po gotowe danie, które bardzo często może mieć negatywny wpływ na nasz organizm.  Dietetyczka z New Jersey, Mandy Unanski Enright, zaleca stworzenie tygodniowego menu. Jak twierdzi: “Planowanie jest kluczem do sukcesu, zwłaszcza jeżeli mowa o zdrowym trybie życia. Zacznijmy od planowania obiadów, a resztę posiłków na pewno również uda nam się dostosować do własnych potrzeb.” Wykorzystajmy składniki, które już posiadamy w lodówce, a pozostałe dokupmy w sklepie. Wykreślajmy z listy kolejne dni, aby mieć lepszy pogląd na dania, jakie mamy przygotować w następnej kolejności.  

 

4 SPRAWDZAJMY ETYKIETY PRODUKTÓW

Na pewno zaznajomieni jesteśmy z podstawowymi informacjami, jakie znaleźć można na etykietach produktów spożywczych: ilość kalorii, białka, sugerowana porcja, itp. Jednakże warto, abyśmy w nadchodzącym roku dokładniej przyjrzeli się danym na opakowaniach żywności, którą kupujemy. Pomoże to nam uniknąć nabywania produktów zawierających duże ilości konserwantów, syropu kukurydzianego obfitującego we fruktozę, MSG oraz tłuszczów uwodornionych. Zachęca do tego Rebecca Lewis, dietetyczka pracująca w firmie HelloFresh. Rzućmy także okiem na wartość odżywczą produktu, który mamy zamiar kupić – dowiemy się dzięki temu ile korzystnych składników dostarczamy organizmowi konsumując go. “Na każdy gram błonnika przypadać powinno 10 gramów węglowodanów. Ilość miligramów sodu nie powinna z kolei przekraczać całkowitej ilości kalorii.”

 

5 ZADBAJMY O NASZ UKŁAD POKARMOWY

Stawianie układowi pokarmowemu wymagających wyzwań wielu z nas kojarzy się bardziej z sylwestrową nocą aniżeli z noworocznymi postanowieniami, jednakże zdaniem Kristin Kirkpatrick, dietetyczki pracującej w Klinice Cleveland, jest to rozwiązanie ze wszech miar korzystne. “Spożywając większych ilości posiłków, które trudniej jest organizmowi przetrawić sprawi, że dłużej odczuwać będziemy sytość. Dzięki temu zjemy mniej oraz dostarczymy ciału mniej składników pokarmowych na raz.” Ekspertka zaleca przede wszystkim zastąpienie pełnoziarnistego makaronu grochem, dodanie do kanapek źródła tłuszczu (na przykład masła migdałowego czy awokado) zamiast dżemu oraz podjadanie kłębianu kątowatego, warzywa korzystnie wpływającego na trawienie.

 

6 OGRANICZMY ILOŚĆ PRZYJMOWANEGO CUKRU

Spójrzmy prawdzie w oczy: niemalże niemożliwe jest usunięcie z diety cukru. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że to właśnie on jest głównym źródłem kalorii oraz dostarcza naszemu organizmowi jedynie minimalne ilości składników odżywczych. Jego ograniczenie zaleca Jackie Arnett Elnahar, dyplomowana dietetyczka pracująca w Nowym Jorku. Uważa ona, że powinniśmy przede wszystkim ograniczyć spożycie „utajonego cukru”, a więc tego zawartego w sokach, jogurtach oraz przybraniach do sałatek. Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Chorób Serca zaleca, aby mężczyźni przyjmowali do 37,5 grama cukru dziennie, natomiast kobiety – do 25 gramów.  

 

7 DODAJMY ŻYCIU NIECO PIKANTERII

Właściwie dobrane przyprawy mogą zmienić standardowe danie w kulinarne dzieło sztuki. Lisa Cohn, dyplomowana dietetyczka pracująca w firmie miVIP Surgery Centers w Californii, zaleca abyśmy od nowego roku przygotowywali dania z dodatkiem większej ilości przypraw. “Zarówno one jak i zioła pozwolą nam wzmocnić organizm, poprawić odporność, ograniczyć ryzyko zapaleń, czy też zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory,”. Ekspertka zaleca przede wszystkim stosowanie imbiru, będącego idealnym środkiem poprawiającym trawienie oraz mięty, która to charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi.  

 

8 JEDZMY ROZWAŻNIEJ

Jeżeli zajadamy stresy lub też zaniedbujemy posiłki tylko po to, aby później zjeść ich zdwojoną ilość, w roku 2017 powinniśmy podjąć działania mające na celu likwidację tych destrukcyjnych nawyków. “Każdy z nas rodzi się z odpowiednio skalibrowanym systemem kontroli głodu oraz uczucia sytości” mówi Beth Witherspoon, dietetyczka i przedstawicielka firmy Community Coffee. “Z czasem jednak przestajemy słuchać swojego organizmu i jemy także wtedy, gdy jesteśmy znudzeni lub zestresowani.” Warto lepiej obserwować swój organizm, ustalić kiedy faktycznie odczuwamy głów, określić jak czujemy się po danym posiłku oraz jeść unikając wszelkiej maści rozpraszaczy, takich jak telewizor, telefon, czy laptop.  

 

9 PODZIELMY POSIŁEK NA PORCJE ZAWCZASU

Liczenie kalorii oraz zdrowe odżywianie nie pomoże nam stracić na wadze jeżeli konsumujemy większe niż powinniśmy porcje pożywienia. Bethany Diggett, dyplomowana dietetyczka pracująca w Szpitalu przy Uniwersytecie w Kansas radzi, aby wraz z nadejściem nowego roku podjąć próbę lepszego kontrolowania ilości spożywanych posiłków.  “Jeżeli przychodzi nam to z trudem, umieśćmy optymalne porcje poszczególnych dań w oddzielnych torebkach. Zjemy dzięki temu wyłącznie tyle ile nasz organizm potrzebuje oraz unikniemy chęci podjadania.”

 

10 DIETA TO NIE WSZYSTKO

Dietetycy podkreślają, że kluczem do sukcesu jest przede wszystkim holistyczne odejście do planu żywieniowego i treningowego, a więc o wiele więcej niż sama dieta. “Zdrowy tryb życia to także jedzenie posiłków, które sprawiają nam przyjemność, odpowiednia ilość snu i aktywności fizycznej, zadowolenie ze swojej roli w społeczeństwie oraz wiele innych czynników” podsumowała Schmitt. “Zatrzymajmy się na chwilę w codziennym biegu i określmy czego nam obecnie brakuje. Te właśnie nad tymi obszarami powinniśmy najwięcej pracować w nadchodzącym roku.”





 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑