Czy nieprawidłowa dieta może być przyczyną trądziku? Jak wyleczyć trądzik zmieniając nawyki żywieniowe?

Dodaj do ulubionych

Czy nieprawidłowa dieta może być przyczyną trądziku? Jak wyleczyć trądzik zmieniając nawyki żywieniowe? Kwestia odżywiania i diety jest poruszana przy okazji konsultacji dotyczących trądziku młodzieńczego częściej przez młode dziewczęta niż przez chłopców, którzy rzadziej starają się leczyć. Błędne wyobrażenia na temat sposobu odżywiania są źródłem zachwiania równowagi żywieniowej i mogą jedynie pogorszyć sytuację. Więc co powinna zawierać prawidłowo zbilansowana dieta?

Nie eliminować (całkowicie) tłuszczu z pożywienia

Młodzi ludzie dotknięci trądzikiem często myślą, że zmniejszając spożycie tłuszczu wyleczą trądzik i "tłustą" cerę. Należy im wytłumaczyć, że trądzik pojawia się w następstwie zmian hormonalnych (androgeny) zachodzących w okresie dojrzewania i nie wiąże się ani z odżywianiem (jeśli dieta jest zbilansowana), ani z higieną. Nadmierna pielęgnacja skóry, z używaniem nieodpowiednich środków kosmetycznych, może nawet przyczynić się do zwiększenia wydzielania sebum i podrażniać skórę.

Dla zapewnienia zbilansowanej diety w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć olejów roślinnych (około łyżki stołowe). Oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 (olej rzepakowy lub z orzecha włoskiego) są zalecane do przyprawiania sałatek i surówek ze względu na ich właściwości przeciwzapalne.Wpada przypomnieć, szczególnie młodzieży mało troszczącej się o zrównoważoną dietę, że powinno się przede wszystkim ograniczyć spożycie niektórych wyrobów piekarniczych, białego chleba, słodyczy i czekoladowych batonów, często zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów tłuszczowych typu trans.    

Spożywać produkty zawierające cynk  

Niedobór cynku sprzyja rozwojowi trądziku, dlatego rekomenduje się spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek. Porady powinny być jednak pragmatyczne. Cynk występuje w produktach zbożowych, takich jak pieczywa wielozbożowe lub razowe, chociaż obecność fitynianów ogranicza jego wchłanianie. Niektóre mięsa, m.in. wołowina lub drób, oraz jajka dostarczają cynku, o większej biodostępności, niż z produktów roślinnych. jednocześnie należy ograniczyć spożywanie napojów z kofeiną, gdyż ich nadmiar ogranicza wchłanianie cynku. Zalecanie pacjentowi stosowania glukonianu cynku jako uzupełnienia diety może w niektórych sytuacjach okazać się pomocne.

Prawidłowo rozumieć zrównoważoną dietę

Pojęcie zrównoważonej diety jest często interpretowane przez młodzież w swoisty sposób. Od dzieciństwa styka się ona ze światem produktów przetworzonych, czekoladowych oraz słodkich napojów i dlatego ma dość mgliste pojęcie o tym, czym jest zdrowe odżywianie. Trzeba starać się zatem ograniczać jedynie do przekazywania porad dotyczących stosowania zbilansowanej diety, ponieważ dla wielu z nich może się to wydać abstrakcyjne. Przekaz musie być przejrzysty. Młodzież powinna mieć świadomość, że fast foody mogą przyczyniać się do rozwoju trądziku, jeśli dieta nie jest uzupełniana pożywieniem zawierającym owoce i warzywa.

            

 

 

 

Autor: Sanjay Bockman

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑