Dieta bezglutenowa - Zalecenia dietetyczne w nietolerancji glutenu

Dodaj do ulubionych

Celiakia zwana inaczej enteropatią glutenozależną to  nietolerancja glutenu, która wiąże się z jego nieprawidłowym wchłanianiem jelitowym. Nietolerancja glutenu często przebiega bez większych objawów. Niekiedy wywołuje biegunki tłuszczowe o zróżnicowanym natężeniu lub w ostrzej formie powoduje utratę masy ciała oraz niedokrwistość. Obecne leczenie opiera się na całkowitym i definitywnym wykluczeniu glutenu z diety. Poniżej znajdziesz zalecenia dietetyczne które znajdują zastosowanie w diecie bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa - Zalecenia dietetyczne 

W przypadku nietolerancji glutenu:  Należy wyeliminować z diety wszelkie produkty na bazie pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, zastępując je: kukurydzą, ryżem, prosem, tapioką, gryką (jeśli nie ma alergii na jeden z tych produktów).

 Nie należy spożywać:

- pieczywa z mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej i owsianej;

- produktów powstałych na bazie tych zbóż, sucharów, tartej bułki,

- wyrobów przemysłowych zawierających gluten: niektórych musztard, sosów pomidorowych, czekolady, panierowanej ryby.

Produktami bezglutenowymi są:

- mąka sojowa;

- mąka i semolina kukurydziana;

- ziemniaki, ryż;

- skrobia kukurydziana;

- zielone warzywa, owoce, mięso, ryby, jajka i nabiał, mleko (w tym przypadku, jeśli jednocześnie występuje nietolerancja laktozy, zaleca się spożywanie mleka bezlaktozowanego).

Wskazówki i zalecenia

W sklepie lub aptece dostępne są liczne dietetyczne produkty. Zakupione w aptece produkty te, opatrzone specjalną naklejką, są częściowo refundowane w ramach rozporządzenia (z 25 marca 2004) dotyczącego produktów bezglutenowych. [W Polsce produkty bezglutenowe nie podlegają refundacji]. Nauczyć się czytać napisy na opakowaniach produktów: obecność glutenu w artykułach spożywczych powinna być sygnalizowana na opakowaniu produktu. Jednak czasem na produktach pochodzących spoza Unii Europejskiej obecność glutenu nie jest bezpośrednio wymieniana.

Należy zatem zachować ostrożność i nie wybierać produktów zawierających:

- skrobię zbożową, modyfikowaną skrobię zbożową;

- zboże lub pszenicę;

- mąkę pszenną;

- skrobię pochodzenia pszennego, żytniego, jęczmiennego i owsianego;

- aminokwasy roślinne (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu);

- pszenicę orkisz (jedna z najstarszych odmian pszenicy);

- produkty żelujące (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu); - kamut (jedna z najstarszych odmian pszenicy); - słód/wyciąg ze słodu;

- substancje skrobiowe (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu);

- macę (mąkę pszenną);

- polipeptydy lub białko roślinnę; 

- pszenica i żyto (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu);

- mąkę grubo mieloną;

- spoiwo proteinowe (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu);

- dodatki chemiczne od E1404 do E1451 (wszystkie produkty skrobiowe wykorzystywane jako dodatki do żywności: stabilizatory, galaretujące, elementy powlekające).

Należy zachować ostrożność, kupując produkty sprzedawane luzem, ponieważ nie posiadają one właściwych oznakowań i mogą zawierać gluten. Należy również uważać na produkty pochodzące z importu, ponieważ tłumaczenie składników jest czasem niekompletne. Na szczęście jest coraz rzadziej spotykane. W razie najmniejszych wątpliwości dotyczących obecności glutenu powinno się:

- wypytać sprzedawcę;

- odwiedzić stronę internetową francuskiego stowarzyszenia osób z nietolerancją glutenu (AFDIAG): - www.afdiag.org; - www.maladiecoelique.com; - nie zapominać, że większość piw jest wytwarzanych na bazie jęczmienia, więc nie powinno się ich spożywać.

Celiakia wskazówki praktyczne

Badania epidemiologiczne dotyczące celiakii wykazały, że jest ona powszechniejsza niż przypuszczano: od 1,3 do 6 przypadków na 100 000 według badań z 1995 r. oraz 258 przypadków na 100 000 według badań przeprowadzonych w Lille w 2001 r. Co więcej uważa się, że jedynie 10-20% przypadków zostało zdiagnozowanych. Dlatego każda utrzymująca się dolegliwość żołądkowa powinna być alarmująca, zwłaszcza gdy występuje u dzieci i niemowląt. Należy zachować dużą ostrożność, wprowadzając do pożywienia produkty na bazie zbóż. Wśród osób, u których zdiagnozowano celiakię, jedynie 50% w zadowalający sposób przestrzegało diety. Należy więc pomóc pacjentom zrozumieć znaczenie przestrzegania żywieniowych wytycznych w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia powikłań, szczególnie nowotworowych, i poinstruować ich na temat właściwego czytania opakowań.

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑