Dieta dla serca - Zalecenia dietetyczne

Dodaj do ulubionych

Dieta dla serca uwzględnia produkty które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca. Na choroby serca ma wpływ nieprawidłowa dieta, która jest bogata w mięso i tłuszcze zwierzęce. Zmieniając sposób odżywiania, zmniejszamy ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału. W licznych badaniach próbowano określić wpływ żywności oraz rodzaj diety na ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Poziom dowodów na temat działania diety dla serca został przedstawiony w zaleceniach dietetycznych poniżej.

Najlepsza dieda dla serca - Zalecenia dietetyczne

Dieta DASH, początkowo zalecana w przypadku nadciśnienia tętniczego i później także pacjentom z zespołem metabolicznym jest podobna do diety śródziemnomorskiej. Jej korzystne właściwości dla serca wynikają z zawartości:

- błonnika roślinnego rozpuszczalnego i nierozpuszczlnego, obecnego w owocach i warzywach, które ograniczają wchłanianie tłuszczów     nasyconych i węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym.

- przeciwutleniaczy (witaminy C i E, polifenole); fitosteroli, które występują również w owocach, warzywach oraz oliwie z oliwek (witamina     E, polifenole)

- folianów lub witaminy B9 zawartych w owocach i warzywach, pozwalających walczyć z hiperhomocysteinemią;

- kwasów tłuszczowych omega3 pochodzących z ryb (sardynek, makreli).

 

Dieta dla serca a dieta śródziemnomorska

Dieta dla serca powinna zawierać podstawowe wytyczne zalecane w diecie śródziemnomorskiej. Mieszkańcy europejskich krajów którzy stosują dietę śródziemnomorską znacznie rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i nowotwory. Dieta o umiarkowanej kaloryczności przygotowana na podstawie wytycznych diety śródziemnomorskiej ogranicza odkładanie tkanki tłuszczowej wisceralnej (brzusznej).Tkanka ta działa jak prawdziwy gruczoł wydzielania wewnętrznego, o udowodnionym niekorzystnym wpływie na organizm.

 

Zdrowe serce - Odżywianie i styl życia

Zdrowe odżywianie zajmuje główne mejsce w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Żywność przetworzona przemysłowo, taką jaką poznaliśmy przez ostatnie dziesięciolecia, sprzyja rozwojowi tego rodzaju schorzeń. Uświadomienie szkodliwości żywności przetworzonej przez praktykujących lekarzy oraz konsumentów pozwoliło wywrzeć presję na producentów żywności. Większość z producentów obecnie stara się poprawić jakość oferowanych produktów, jednak mimo to należałoby na poziomie legislacyjnym określić pewne normy, by zapewnić odpowiednią ochronę konsumentów.

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑