Dieta śródziemnomorska ma długotrwały wpływ na wydolność mózgu

Dodaj do ulubionych

Badania dowodzą, że dieta śródziemnomorska ma długotrwały wpływ na wydolność mózgu  

Na dietę śródziemnomorską składają się w znacznej części owoce, warzywa, oliwa z oliwek, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste, jak też – w ograniczonym zakresie - ryby, nabiał, wino, czerwone mięso oraz drób.  

Niedawno przeprowadzony eksperyment naukowy wykazał, że osoby w podeszłym wieku stosujące się przez trzy lata do założeń diety śródziemnomorskiej legitymowały się większą objętością mózgu niż badani stosujący inne programy żywieniowe. Wyniki badania, które opublikowano 4 stycznia w cyfrowym wydaniu magazynu Neurology®, czasopiśmie medycznym Amerykańskiej Akademii Neurologicznej, pokazują także, że wbrew wcześniejszym przypuszczeniom częstsza konsumpcja ryb oraz mniejsza ilość spożywanego mięsa nie przyczyniała się do zmian w strukturze mózgu.  

 

"Wraz z wiekiem nasz mózg zmniejsza swoją objętość, przez co nieodwracalnie tracimy komórki odpowiedzialne za uczenie się i zapamiętywanie" stwierdziła autorka badania, doktor Michelle Luciano z Uniwersytetu w Edynburgu (Szkocja). "Nasze badanie potwierdza słuszność wcześniejszych eksperymentów stwierdzających, że dieta śródziemnomorska może mieć korzystny wpływ na wydajność mózgu."

 

Eksperci zgromadzili dane dotyczące zwyczajów żywieniowych 967 Szkotów w wieku około 70 lat, którzy to nie zmagali się z demencją starczą. Z grupy tej 562 osoby poddano rezonansowi magnetycznemu w wieku około 73 lat celem określenia objętości ich mózgu. 401 respondentów poddano rzeczonemu testowi ponownie w wieku 76 lat. Wyniki zestawiono z charakterystyką diety badani.  

 

Respondenci w różnym stopniu stosowali się do założeń modelowej diety śródziemnomorskiej. U osób, które w mniejszym stopniu korzystały z jej dobrodziejstw zaobserwowano większa utratę objętości mózgu. Stosowany program żywieniowy wpływał na zmianę całkowitej objętości mózgu o  0,5 procenta.  

Uzyskane wyniki nie uległy zmianie po poddaniu analizie innych czynników mogących wpływać na objętość mózgu, a więc między innymi - wieku, wykształcenia, wysokiego ciśnienia krwi, czy występowania cukrzycy.  

 

Naukowcom nie udało się wykazać występowania jakiejkolwiek korelacji pomiędzy stosowaniem diety śródziemnomorskiej a objętością substancji szarej czy grubością warstwy korowej.  

 

Co ciekawe, okazało się, że - wbrew powszechnemu przekonaniu - konsumpcja ryb i mięsa nie była skorelowana ze zmianami w strukturze mózgu.  

 

"Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że za tę korelację odpowiadają inne komponenty programu żywieniowego lub też synergia kilku z nich" stwierdziła Luciano.

 

Luciano poinformowała, że wcześniejsze eksperymenty naukowe zorientowane były na analizę struktury mózgu wyłącznie w jednym punkcie w czasie, nie natomiast w ujęciu długoterminowym.

 

"W ramach naszego badania, zwyczaje żywieniowe respondentów ustaliliśmy przed przystąpieniem do analiz objętości mózgu. Wszystkie przeprowadzone testy dowiodły, iż dieta może w sposób pozytywny wpływać na strukturę mózgu" podsumowała Luciano. "Niezbędne jest jednakże przeprowadzenie zakrojonych na szerszą skalę eksperymentów, które to potwierdziłyby nasze obserwacje."

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑