Dieta zachodnia jest ściśle związana z upośledzeniem zdolności zapamiętywania

Dodaj do ulubionych

Dieta zachodnia jest ściśle związana z upośledzeniem zdolności zapamiętywania

Dieta zachodnia niesie za sobą wysokie ryzyko nadwagi. Otyłość prowadzić może do poważnych chorób mózgu, włączając w to postępujące pogorszenie wydajności różnorodnych procesów kognitywnych, niejednokrotnie związanych ze spożywaniem posiłków. Eksperci udowodnili, iż upośledzenie pamięci, utrudniające usuwanie wspomnień już niepotrzebnych przez obszar mózgu zwany hipokampem, związane jest z nadmiarem spożywanych posiłków.  

Otyłość skutkować może poważnymi chorobami mózgu, do których zaliczyć można między innymi w postępujące pogorszenie efektywności różnorodnych procesów kognitywnych mających niejednokrotnie związek ze spożywaniem posiłków. Badacze z Uniwersytetu Macquaire dowiedli, że upośledzenie pamięci, utrudniające usuwanie wspomnień już niepotrzebnych przez obszar mózgu noszący nazwę hipokampu, związane jest z nadmiarem spożywanych posiłków. Zwyczajowo myśli dotyczące pożywienia pojawiają się, gdy jesteśmy głodni, natomiast usuwane są przez nasz umysł w momencie, gdy czujemy się syci, dzięki czemu jedzenie odsuwane jest na dalszy plan w sytuacji, kiedy spożycie posiłku nie jest dla naszego organizmu zadaniem priorytetowym.

Wcześniejsze badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, iż dieta zachodnia, bazująca na spożywaniu dużych ilości posiłków obfitujących w tłuszcze oraz cukry przy jednoczesnej minimalnej konsumpcji owoców, warzyw oraz białka osłabia wydolność hipokampu. Oznacza to, że trudniej nam jest w takiej sytuacji nie myśleć o jedzeniu, zwłaszcza gdy widzimy lub czujemy apetyczne jedzenie. Oznacza to, że trudno nam oprzeć się podjadaniu, nawet gdy jesteśmy syci.  

Eksperci z Uniwersytetu Macquarie przedstawili dowody na występowanie rzeczonego fenomenu również u ludzi. Zaprezentowali je oni w tym tygodniu podczas dorocznego zjazdu Stowarzyszenia ds. Badań nad Zwyczajami Żywieniowymi (SSIB), organizacji zajmującej się analizą schematów zachowania związanych ze spożywaniem posiłków oraz piciem napojów. Eksperyment zorganizowany przy wsparciu Konsulatu Badawczego Australii i prowadzony przez doktoranta Tuki Attuquayefio polegał na analizie stanu zdrowia osób stosujących dietę zachodnią.  

Uczestnicy badania poddani zostali testom sprawdzającym ich pamięć i zdolności uczenia się oraz określili swoje preferencje odnośnie spożywania tuczących posiłków zarówno przed jak i po sycącym lunchu. Respondenci, którzy regularnie stosowali dietę zachodnią uczyli się wolniej oraz słabiej zapamiętywali informacje, szczególnie w porównaniu z badanymi żywiącymi się w sposób powszechnie uznawany za korzystny dla zdrowia. Co więcej, ci pierwsi częściej wyrażali chęć spożycia tłustej przekąski po skonsumowanym lunchu.  

Dzięki przeprowadzonemu eksperymentowi udało się ustalić, iż wydolność mózgu oraz skłonność do podjadania były ze sobą powiązanie. "Nawet w sytuacji, gdy respondenci odczuwali sytość, w dalszym ciągu wykazywali oni chęć spożycia tłustego lub słodkiego posiłku" wyjaśnił Tuki Attuquayefio. "Jeszcze bardziej interesujący był wpływ takich przyzwyczajeń żywieniowych na zdolność uczenia się oraz zapamiętywania informacji, co każe sądzić, że obydwie te kwestie są ze sobą ściśle skorelowane."

Jak wynika z badań prowadzonych na zwierzętach, osoby przyjmujące większe ilości tłuszczu oraz cukru mogą mieć problemy z uczeniem się oraz zapamiętywaniem, jako że dieta obfitująca w tłuszcze i cukry upośledza wydajność hipokampu. Badacze z Uniwersytetu Macquarie uważają, że niezdolność usunięcia myśli o jedzeniu nawet w sytuacji, gdy jesteśmy syci wyjaśnia po części nieprzemożną chęć podjadania. Osoby szczupłe, które często konsumują posiłki obfitujące w tłuszcz i cukier mogą mieć problemy z kontrolą ilości spożywanej żywności, co z kolei doprowadzić może do otyłości.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑