Diety na każdego działają inaczej - Donoszą najnowsze badania!

Dodaj do ulubionych

Diety na każdego działają inaczej, jak donoszą najnowsze badania. Eksperci od dłuższego czasu przewidywali, że dieta rekomendowana jednemu z pacjentów może okazać się nieefektywna dla drugiego. Przeprowadzone niedawno badanie dowodzi, że nawet przy spożyciu identycznego posiłku, u poszczególnych osób wystąpią różnice w kwestii szybkości spalania kalorii oraz wahania poziomu cukru. 

Badacze uważają, że wyniki eksperymentu stanowią podwaliny pod spersonalizowane programy żywieniowe. Niewykluczone, że w bliżej nieokreślonej przyszłości możliwe będzie dostosowanie diety do reakcji naszego organizmu przy jednoczesnym utrzymaniu na odpowiednim poziomie poziomu cukru we krwi. Nadmienić warto, że podwyższone wartości tego ostatniego przyczyniają się do licznych problemów zdrowotnych, wśród których wyróżnić można otyłość, cukrzycę, choroby serca, nowotwory oraz zawał.  

 "Każdy z nas reaguje na spożywane pożywienie w typowy dla siebie sposób" mówi doktor Eran Elinav, badaczka Instytutu Naukowego Weizmanna odpowiedzialna za przygotowanie badania. "Konieczna jest więc analiza indywidualnych reakcji na posiłki."

W jego opinii przeprowadzone badanie „powinno nakłonić światek naukowy do przejścia z diet uniwersalnych na systemy wysoce spersonalizowane."

Naukowcy gromadzili dane do analizy przy pomocy opracowanej samodzielnie aplikacji mobilnej. Uważają oni również, iż nowoczesne urządzenia przenośne mogą nam w przyszłości pomóc w dostosowaniu zdrowej dla organizmu diety poprzez zarekomendowanie najkorzystniejszych posiłków.  

Dieta -  Dlaczego odżywianie spersonalizowane jest tak istotne? 

Zauważono, iż średni poziom cukru we krwi naszej populacji regularnie wzrasta, co jest z kolei powodem rozpowszechniania się cukrzycy. Do tej pory nie opracowano jednakże wystarczająco wiarygodnej metody określającej jak zmieni się jego wartość po spożyciu danego posiłku. 

Jedną z metod, za pomocą której naukowcy starają się tę zmienną określić jest indeks glikemiczny, który to określa jakość posiłków pod kątem ich wpływu na poziom cukru we krwi. Odnosi się on jednak do poszczególnych produktów żywnościowych, podczas gdy przygotowywane na co dzień posiłki najczęściej składają się z wielu różnorodnych składników.  

Różne rekcje organizmu na spożywane posiłki wyjaśnić można po części sposobem w jaki nasze ciało przetwarza cukry proste. Są one najczęściej absorbowane przez jelito cienkie. Mikroorganizmy znajdujące się w rzeczonym narządzie wewnętrznym są po części odpowiedzialne za wzrost poziomu cukru we krwi.  

Podczas eksperymentu badacze stosowali przez okres jednego tygodnia glikometr do mierzenia poziomu cukru u 800 osób badanych. Podczas nadmienionego okresu respondenci zjedli łącznie około 47000 posiłków. Zarówno kobiety jak i mężczyźni biorący udział w badaniu charakteryzowali się zróżnicowaną wagą. Wielu z nich znajdowało się w fazie przedcukrzycowej.  

Osoby badane przy pomocy aplikacji wskazywały dokładne godziny uprawiania sportu, spożywania posiłków oraz snu. Pobrano od nich także próbki stolca celem analizy aktywności mikroorganizmów żołądkowych.  

"Zaskoczyła nas różnorodność reakcji osób badanych na identyczne posiłki" mówi doktor Eran Segal, biolog Instytutu Naukowego Weizmanna. Jak dodaje badacz, niektórzy respondenci po spożyciu chleba notowali wysoki wzrost poziomu cukru, podczas gdy u innych badanych pozostawał on bez zmian. U jednej z kobiet wzrost cukru we krwi powodowało nawet jedzenie produktów uznawanych za korzystne dla zdrowia, takich jak pomidory. 

Zgromadzony materiał badawczy został następnie wykorzystany celem określenia jak organizmy badanych reagują na dane typy posiłków. Rezultatem testu było opracowanie 26 rodzajów diet spersonalizowanych. Kolejnym krokiem było sprawdzenie efektywności rekomendacji żywieniowych.  

Okazało się, że zalecenia pozwoliły na ograniczenie poziomu cukru we krwi u osób badanych.  

Jednemu z respondentów zalecono dwa warianty diety. Pierwszy z nich przewidywał regularne spożywanie musli na śniadanie, sushi podczas lunchu, kukurydzy z orzechami na obiad oraz marcepana w formie przekąski. Drugi wariant to: jajka z chlebem i kawa na śniadanie, humus oraz pita na lunch, warzywa z tofu na obiad oraz lody stanowiące przekąskę. 

Program żywieniowy korzystny dla jednej osoby może okazać się wysoce nieefektywny dla drugiej.  

Obydwie rekomendowane diety charakteryzował podobny poziom kalorii, jednakże pierwsza z nich skutkowała znacznym podwyższeniem poziomu cukru. 

Dieta spersonalizowana: przewidywania badaczy

Wyniki analizy uznać można za wysoce użyteczne z punktu widzenia naukowego. Nie od dziś bowiem wiadomo, iż wysoki poziom cukru wiąże się z różnymi problem zdrowotnymi. Opinię taką wygłosił doktor Peter Turnbaugh, adiunkt mikrobiologii oraz immunologii na Uniwersytecie Kalifornia w San Francisco. 

Badanie sfinansowano z funduszy akademickich. Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż opracowana przez naukowców aplikacja dostępna będzie na szerszą skalę po uprzednim opatrzeniu jej licencją komercyjną.  

Eksperci wiedzą już, że poziom cukru może znacznie wahać się w zależności od osoby badanej. Konieczne jest jednak jak najlepsze wykorzystanie tej informacji w praktyce.  

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑