Diety wysokotłuszczowe mogą powodować wzrost zachorowań na raka!

Dodaj do ulubionych

Istnieje związek między dietą wysokotłuszczczową a rakiem piersi, okrężnicy, odbytnicy i prostaty. Nadmierne spożycie tłuszczów wpływa także na rozwój chorób serca i występowanie udarów (USBC, 1989). Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne i Amerykańskie towarzystwo Kardiologiczne zalecają zmniejszenie tego wskażnika do 30% (USDHHS), 1988b). Osoby zagrożone chorobą nowotworową lub chorobami serca powinny ograniczyć spożycie tłuszczów do 20%. Niekiedy zaleca się nawet poziom 10% prawdopodobnie najbliższy poziomowi spożycia tłuszczów przez naszych zajmujących się łowiectwem i zbieractwem przodków. 

Wyniki badań dowodzą, że wysokotłuszczowa uboga w błonnik dieta i niedobór minerałów wpływają na częstość występowania wielu odmian raka (Greenwald i Sondik, 1986). 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑