Francuski paradoks - Dietetyczna tajemnica bliska rozwikłania

Dodaj do ulubionych

Naukowcy coraz bliżej rozwiązania dietetycznej tajemnicy zwanej francuskim paradoksem: odpowiedzią może być metabolizm sera.

Paradoks francuski 

Jednoznaczne określenie przyczyn dla których obywatele Francji charakteryzują się relatywnie niskim poziomem ryzyka zapadnięcia na choroby układu krążenia mimo diety bogatej w tłuszcze nasycone stanowiło temat wielu badań oraz teorii mających na celu wyjaśnienie zjawiska noszącego nazwę „francuskiego paradoksu”. Większość hipotez opierano na spożywaniu przez Francuzów dużych ilości wina oraz prowadzenia zdrowego trybu życia. Niską zapadalność na choroby układu krążenia zawdzięczają oni także jednemu z rodzimych specjałów: serowi. Do takich wniosków doszli badacze, którzy opublikowali streszczenie swej pracy naukowej w magazynie Rolnictwo oraz Chemia Spożywcza.   

Tłuszcze nasycone nie szkodząnaszemu sercu?

Hanne Bertram oraz jej współpracownicy uważają, że ich eksperyment podważa powszechną tezę o całkowitej szkodliwości kwasów nasyconych dla naszego serca. Co więcej, jedno z wcześniejszych badań naukowych potwierdziło, że ser redukuje poziom złego cholesterolu. Jego efektywność jest wyższa niż w przypadku masła przy jednoczesnej identycznej zawartości tłuszczu. Bazując na tych obserwacjach, naukowcy sformułowali teorię jakoby ser był jednym z czynników odpowiedzialnych za francuski paradoks. Aby dokładniej wyjaśnić tę kwestię, zespół nadzorowany przez Berthram przyjrzał się sposobowi trawienia przez nasz organizm sera.  

Porównanie diety

Badacze porównali próbki moczu oraz stolca pobrane od 15 zdrowych mężczyzn, w których diecie figurował ser lub mleko oraz od respondentów przestrzegających diety kontrolnej – unikali oni jakichkolwiek produktów mlecznych za wyjątkiem masła naturalnego. W próbkach osób spożywających ser zidentyfikowano wyższy poziom maślanu, związku chemicznego produkowanego przez bakterie jelitowe. Podwyższone poziomy maślanu były z kolei pozytywnie skorelowane z zauważalną redukcją poziomu cholesterolu. Wyniki te sugerują, iż bakterie jelitowe oraz sposób w jaki trawią one ser mogą stanowić rozwiązanie zagadki jaką jest francuski paradoks.

Badanie sfinansowano ze środków Duńskiej Rady Badań Strategicznych, organizacji Arla Foods oraz Duńskiej Fundacji Badania Nabiału.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑