Nowe badanie nie widzi związku między dietą wysoko-cholesterolową a chorobą sercowo-naczyniową

Dodaj do ulubionych

Dieta bogata w zdrowy cholesterol oraz opierająca się na regularnym spożyciu jajek nie powoduje zwiększenia ryzyka zawału serca, nawet u osób z predyspozycjami genetycznymi. 

Dieta wysoko-cholesterolowa a choroby serca

Najnowszy eksperyment przeprowadzony przez ekspertów z Uniwersytetu Finlandii Wschodniej wykazał, iż przyjmowanie z pożywieniem znacznych ilości korzystnego dla organizmu cholesterolu oraz spożywanie jednego jajka dziennie nie powoduje zwiększenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej. Co więcej, nie zidentyfikowano korelacji pomiędzy rzeczonymi przyzwyczajeniami żywieniowymi a fenotypem APOE4, który wpływa na trawienie cholesterolu i jest powszechny wśród przedstawicieli fińskiej populacji. Wyniki testu opublikowano w Amerykańskim Magazynie Żywienia Klinicznego.  

 

Poprzednie badania wykazały, iż stosowanie diety bogatej w cholesterol wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Ustalono także, iż w przypadku nosicieli alleli apolipoproteiny E typu 4 (w istotnej mierze regulujących na metabolizm cholesterolu) wpływ cholesterolu na organizm jest jeszcze większy. W Finlandii, dziedziczne allele APOE4 są niezwykle powszechne, jako że występują aż u jednej trzeciej populacji. Co ciekawe, badania dotyczące powiązania pomiędzy stosowaniem diety bogatej w cholesterol a ryzykiem chorób układu krążenia nie były prowadzone aż do chwili obecnej. 

 

W ramach eksperymentu przeanalizowano zwyczaje żywieniowe 1032 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat, u których w latach 1984-1989 podczas prowadzonego w Kuopio Badania Czynników Ryzyka nie zdiagnozowano symptomów chorób układu krążenia. W okresie 21 lat od momentu zakończenia badania wstępnego, u 230 mężczyzn miał miejsce zawał mięśnia sercowego, natomiast 32,5 % badanych określono jako nosicieli alleli APOE4.

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑