Nadmiar cukru zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób serca

Dodaj do ulubionych

Osoby niezmagające się z poważnymi problemami zdrowotnymi, jednakże przyjmujące nadmierne ilości cukru wraz z dietą legitymowały się podczas badania wyższym ryzykiem zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego.  

W ramach przełomowego badania autorstwa ekspertów z Uniwersytetu Surrey odkryto, że na skutek przyjmowania z dietą nadmiaru cukru, u grupy zdrowych mężczyzn wzrosła ilość tłuszczu zarówno we krwi jak i w wątrobie.  

 

Wyniki eksperymentu, które to opublikowano w magazynie Clinical Science, są rezultatem analizy obserwacyjnej dwóch grup mężczyzn charakteryzujących się wysokim lub niskim poziomem tłuszczu nagromadzonego w wątrobie. Badano w ich przypadku wpływ przyjmowania cukru wraz z dietą na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Zastosowano wobec nich dietę ubogą w rzeczony składnik (zakładającą przyjmowanie go w ilości maksymalnie 140 kalorii) lub obfitująca w cukier (650 kalorii).  

 

Po 12. tygodniach badania, u mężczyzn charakteryzujących się wysokim poziomem tłuszczu w wątrobie – a więc będących w grupie ryzyka zapadnięcia na niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby (NAFLD) – zaszły zauważalne zmiany w metabolizmie tłuszczu, które to prowadzić mogły w przyszłości do chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zawału serca.

 

Metabolizm tłuszczu jest procesem biochemicznym, podczas którego tłuszcz transportowany jest wraz z krwią i przetwarzany lub gromadzony przez specyficzne komórki organizmu.  

 

Przeprowadzone badanie pozwoliło także wykazać, że w przypadku, gdy grupa mężczyzn charakteryzujących się niskim poziomem tłuszczu w wątrobie przyjmowała z dietą duże ilości cukru, poziom tłuszczu znacznie wzrastał i zbliżał się do wartości zidentyfikowanej dla respondentów z grupy ryzyka zapadnięcia na NAFLD.

 

Profesor żywienia, Bruce Griffin, stwierdził: "Uzyskane przez nas wyniki dowodzą, że spożywanie dużych ilości cukru z dietą może zaburzyć metabolizm tłuszczu i tym samym zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

 

"Mimo, iż większość osób dorosłych nie dostarcza organizmowi z pożywieniem nadmiernie wysokich ilości cukru, to jego zalecane spożycie jest często przekraczane przez dzieci i nastolatków, spożywających duże ilości słodyczy oraz napojów gazowanych. Oznacza to, że u młodego pokolenia wysokie jest ryzyko wystąpienia NAFLD, co z kolei prowadzić może do poważnych chorób wątroby w życiu dorosłym."

 

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑