Olej palmowy: Niewygodne fakty

Dodaj do ulubionych

Olej palmowy: niewygodne fakty

9 lutego, 2017 r. – Ze składu wielu produktów spożywczych znikają nareszcie negatywnie wpływające na kondycję naczyń krwionośnych tłuszcz. Wraz z tą zmianą cała uwaga opinii publicznej skupia się na substancji wykorzystywanej celem ich skutecznego zastąpienia, a mianowicie – na oleju palmowym.

 

Olej palmowy stanowi składnik w wielu produktów spożywczych, między innymi margaryny, masła orzechowego (Jif, Smart Balance i im podobnych), Nutelli czy też wypieków spod znaku Girl Scout Cookies i Dunkin' Donuts.

 

Europejska Agencja Bezpieczeństwa poinformowała, że substancje powstające podczas przetwarzania oleju palmowego w wysokich temperaturach mogą mieć charakter rakotwórczy. Wnioski takie wyciągnięto w oparciu o wyniki eksperymentów przeprowadzonych na zwierzętach. Eksperci twierdzą, że olej palmowy nie jest korzystny dla zdrowia, natomiast obrońcy środowiska uważają, że obecny sposób jego pozyskiwania może naruszyć strukturę lasów deszczowych i spowodować wyginięcie niektórych gatunków zwierząt.  

 

Producent Nutelli, firma Ferrero, nie zamierza jednak poddać się bez walki i w swojej kampanii reklamowej informuje, że produkty zawierające olej palmowy mogą stanowić część zdrowej diety. Ferrero dowodzi także, że w oferowanych przez przedsiębiorstwo produktach omawianą substancję, stosuje się w sposób bezpieczny, natomiast jej przedstawiciele podejmują odpowiednie kroki mające na celu minimalizację procedury wycinania lasów.  

 

Olej palmowy pozyskuje się z owoców drzewa palmowego. Jest on jednym z nielicznych olejów zawierających duże ilości kwasów nasyconych. Informacje takie podała Alice Lichtenstein, starsza badaczka oraz dyrektorka Laboratorium ds. Chorób Układu Sercowo-Naczyniowego Centrum Badań nad Żywnością Uniwersytetu USDA imienia Jean Mayer.

 

Rozporządzenie FDA wydane w roku 2015 zobowiązuje producentów żywności do wyeliminowania w przeciągu 3 lat tłuszczów trans ze swoich towarów. Jak mówi  Robert Collette, dyrektor Instytutu ds. Olejów Jadalnych, z uwagi na fakt, że są one faktycznie sukcesywnie usuwane, stopniowo wzrasta zainteresowanie olejem palmowym. Nadaje on produktom spożywczym objętości oraz apetycznego wyglądu, przez co stosowany jest on w margarynach, masłach orzechowych, słodkich wypiekach oraz cukierkach.   

 

Olej palmowy a ryzyko wystąpienia nowotworów

 

W maju minionego roku, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podkreślił, że olej palmowy powodować może nowotwory. Wnioski takie wyciągnięto na drodze analizy wyników badań prowadzonych na szczurach i myszach. Niemniej jednak, ryzyko konsumpcji rzeczonej substancji przez ludzi nie jest znane.

 

Urzędnicy zidentyfikowali szkodliwe substancje formujące się podczas przetwarzania różnych olejów spożywczych w temperaturze 200 lub więcej stopni Celsjusza. Najwyższe stężenie substancji zwanych estrami glicydylu (lub GL) odnotowano w oleju palmowym oraz tłuszczu palmowym. Styczność z nimi mają przede wszystkim osoby powyżej trzeciego roku życia jedzące margarynę, ciastka oraz słodycze.  

 

Eksperci ustalili, że umiarkowana ekspozycja na rzeczone substancje może prowadzić do problemów zdrowotnych u osób najmłodszych. W przypadku osób dorosłych, szkodliwa może być ekspozycja na wysoką ilość oleju i tłuszczu palmowego. W przedstawionym raporcie nie zawarto zaleceń odnośnie bezpiecznych poziomów substancji. Niemniej jednak, ustalono że dzieci którym od czasu do czasu podaje się kleiki (mogące zawierać olej palmowy) nie są nadmiernie narażone na wykształcenie się nowotworu. Podano także, że ilość szkodliwych substancji w oleju i tłuszczu palmowym spadła pomiędzy rokiem 2010 a 2015 o ponad połowę, głównie dzięki podejmowanym działaniom mającym na celu zmianę sposobu przetwarzania rzeczonej substancji.  

 

Przykładowo, firma Ferrero poinformowała, że jej pracownicy przetwarzają olej w temperaturze nieprzekraczającej 200 stopni Celsjusza oraz przy zastosowaniu niskiego ciśnienia, co minimalizuje ryzyko powstawania szkodliwych substancji.  

 

Olej palmowy a kondycja mięśnia sercowego

 

Jak mówi Lichtenstein, olej palmowy nie jest korzystny dla serca, jako że zawiera on duże ilości tłuszczów nasyconych. "Aby zadbać o kondycję mięśnia sercowego, warto wprowadzić do diety produkty bogate w tłuszcze wielonienasycone, takie jak chociażby olej kukurydziany czy sojowy. Zastosowanie oleju palmowego do doprawiania potraw ograniczyć powinniśmy wyłącznie do wyjątkowych okazji".

 

W ramach jednego z badań, jakość oleju palmowego oraz częściowo rozrzedzonego oleju sojowego porównano z tą typową dla tradycyjnego oleju sojowego oraz rzepakowego. Pierwsza z substancji w najwyższym stopniu podnosiła poziom złego cholesterolu u badanych respondentów.  

 

Eksperci odpowiedzialni za przeprowadzenie innego eksperymentu naukowego zauważyli, że przyjmowanie oleju palmowego prowadzi do podwyższania się u badanych poziomu cholesterolu w tempie o wiele szybszym niż miało to miejsce w przypadku spożywania olejów roślinnych o niskiej zawartości kwasów nasyconych. Naukowcy zalecili jego ograniczenie w diecie na rzecz produktów ubogich w tłuszcze nasycone oraz trans.  

 

Na stronie Nutelli przeczytać można, że "olej palmowy wykorzystywany jest w produktach spożywczych od tysięcy lat.” Firma podaje także, że substancję przetwarza “w stosunkowo niskich temperaturach” celem minimalizacji poziomu szkodliwych substancji oraz “stosuje się do nowych zaleceń EFSA.”

 

Odwiedzając witrynę Girl Scouts USA przeczytamy z kolei, że "zatrudnieni w przedsiębiorstwie piekarze stosują do produkcji ciasteczek Girl Scout Cookies najmniejsze możliwe ilości oleju palmowego oraz stale poszukują alternatyw, którymi możliwe byłoby skuteczne zastąpienie tej substancji.”

 

Olej palmowy a środowisko

Olej palmowy jest zagrożeniem nie tylko dla naszego zdrowia. Jego produkcja nierozerwalnie związana jest z wycinaniem lasów oraz przesiedlaniem zwierząt z ich naturalnych habitatów. Poinformowała nas o tym Sharon Smith, specjalistka ds. Promocji Inicjatywy na rzecz Lasów Tropikalnych i Klimatu.  

 

"Główny problem stanowi wycinanie lasów deszczowych, szczególnie na terenie Indonezji oraz Malezji, gdzie to produkowane jest od 85 do nawet 95 procent oleju palmowego" stwierdziła ekspertka. "Nie będziemy w stanie walczyć ze zmianami klimatycznymi jeżeli nie ograniczymy procesu deforestacji."

 

Okiem przemysłu

Collete twierdzi, że Członkowie Instytutu ds. Olejów Jadalnych biorą pod uwagę zarówno zagrożenia zdrowotne jak i klimatyczne. Dodał on także, że wielu dostawców oleju palmowego opublikowało na swoich stronach informacje o właściwościach oleju oraz zobowiązało się do ograniczenia wycinki drzew.

 

Podmioty odpowiedzialne za przetwarzanie oleju palmowego dołączyły do Stowarzyszenia na rzecz Optymalnego Przetwarzania Oleju Palmowego. Jego celem jest "promowanie bezpiecznego wytwarzania produktów zawierających olej palmowy" poprzez wdrażanie standardów globalnych. Członkiem stowarzyszenia jest również firma Girl Scouts USA.

 

Przedstawiciele nadmienionej organizacji gromadzą także dane, które to pozwoliłyby ograniczyć ilość powstających podczas przetwarzania oleju palmowego szkodliwych substancji.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑