Olej z insektów najlepszym źródłem kwasów Omega-3

Dodaj do ulubionych

Olej pozyskiwany z insektów stać się może nowym źródłem niezwykle korzystnych dla ludzkiego zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Insekty wytwarzają rzeczony kwas naturalnie. Specjaliści z Uniwersytetu Wageningen poddali analizie gatunki owadów, z których pozyskiwany olej byłby najbardziej korzystny dla zdrowia. Podjęli oni także próbę określenia optymalnej diety insektów. 

Rzeczone niewielkie stworzenia wykorzystywane są obecnie w przemyśle jako źródło białka zarówno dla ludzi jak i zwierząt. Składnikiem ekstrakcji jest także olej, który do chwili obecnej był po prostu neutralizowany. Jak twierdzi badaczka Daylan Tzompa Sosa z Uniwersytetu Wageningen - to niepowetowana strata.

 Kwasy tłuszczowe

Zbierając materiały do swojej pracy doktorskiej, Tzompa Sosa przygląda się charakterystyce tłuszczów mlecznych. Wiedziona naukową ciekawością, przeprowadziła ona analizę tłuszczową substancji pozostałej po ekstrakcji białka insektów przeprowadzonej przez jednego z zaprzyjaźnionych badaczy w laboratorium. "Okazało się, że poddany testowi olej zawierał znaczną ilość kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych jak i nienasyconych." Tzompa Sosa wykazała także, że wysokiej jakości olej pozyskiwany może być w sposób przyjazny dla środowiska oraz relatywnie tani – zwłaszcza w porównaniu do procesów konkurencyjnych stosowanych obecnie w przemyśle. Badaczce udało się pozyskać olej z mączników młynarków, larw żuka, świerszczy, koników polnych oraz much. "Wszystkie oleje miały swój własny zapach. Niektóre z nich roztaczały woń przyjemniejszą od innych" stwierdziła studentka Wageningen. 

 Mięso ryb

 Przemysł spożywczy nieprzerwanie zgłasza zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe takie jak omega-3 czy kwas laurynowy. Obecnie głównym źródłem pierwszego z nich są ryby. Kwas dodawany jest do karm dla kotów, produktów żywnościowych oraz suplementów diety. "Koty, których dieta bogata jest w warzywa jednak uboga w kwasy tłuszczowe mogą zdechnąć. Dlatego też podawane powinno im być mięso, a w szczególności - ryby." Również ludzie powinni przyjmować określone ilości kwasów tłuszczowych. Kwas laurynowy (składnik oleju kokosowego) działa z kolei bakteriobójczo oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów. Nie wyklucza się także zastosowania oleju z insektów także w przemyśle kosmetycznym. 

 Właściwości oleju

Celem określenia sposobów hodowli, żywienia oraz przetwarzania insektów na olej o obiecujących właściwościach, badacze z Uniwersytetu Wageningen podjęli współpracę z entomologami oraz biologami. Jedna z prac naukowych przygotowanych przez zespół dotyka kwestii analizy różnych frakcji oleju oraz ich właściwości w stanie ciekłym i stałym. Przeprowadzone zostaną także testy ewentualnego ryzyka wynikającego z regularnego podawania oleju ludziom oraz zwierzętom.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑