Czerwona soczysta, pachnąca i tak zdrowa... Truskawka królowa owoców!

Dodaj do ulubionych

Wartości odzywcze truskawek

Wartości odzywcze truskawek są niedocenione dla naszego zdrowia. Podstawowym bogactwem truskawek są antocyjany, kwaselagowy i witamina PP.

Antocyjany i kwas elagowy

Antocyjany i kwas elagowynależą do polifenoli roślinnych, związków fitochemicznych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, czyli przeciwutleniających, zwanych też wymiataczami wolnych rodników. Wolne rodniki powstają w naszym organizmie, jako produkty uboczne biochemicznych procesów oddychania tlenowego. Są, więc konsekwencją łańcucha reakcji, dzięki którym wytwarzamy konieczną do życia energię. Ilości produkowanych w ten sposób wolnych rodników są niewielkie i nie mają wpływu na nasze zdrowie. Uwalnianie dużych ilości wolnych rodników towarzyszy zawsze niszczeniu komórek. Dzieje się tak w czasie każdej infekcji oraz przede wszystkim w trakcie chorób przewlekłych, którym zawsze zachodzą przewlekłe procesy zapalne. Generowane w tych przypadkach masywne ilości wolnych rodników niszczą otaczające komórki i tkanki, co z kolei prowadzi do uwolnienia kolejnej kaskady wolnych rodników i może lawinowo uszkodzić i zaburzyć czynność odległych tkanek i narządów. Zjawisko to nazywamy szokiem tlenowym i obserwujemy je nierzadko podczas zawałów serca, gdzie źródłem wolnych rodników jest ulegający martwicy mięsień serca, albo w trakcie chemioterapii, gdzie źródłem wolnych rodników jest gwałtownie rozpadający się nowotwór oraz inne, dotknięte leczeniem tkanki.

Nadmiar wolnych rodników nie tylko niszczy otaczające komórki i tkanki. Wolne rodniki są niebezpiecznym czynnikiem mutagennym, czyli mają zdolność wywoływania zmian w zapisie DNA komórki. Dzięki temu może ona, na przykład, zamienić się w komórkę nowotworową. Wolne rodniki są jednym z kluczowych czynników ryzyka rozwoju nowotworów, co potwierdzają obserwacje kliniczne, ponieważ większość nowotworów rozwija się w miejscu przewlekłych zmian zapalnych, gdzie lokalna aktywność wolnorodnikowa jest wysoka. Owoce i warzywa są znakomitą, naturalną obroną przed wolnorodnikowym zagrożeniami, ponieważ zawierają duże ilości wymiataczy wolnych rodników, zwanych przeciwutleniaczami albo antyoksydantami. Truskawki nie tylko są znakomitym źródłem antyoksydantów, ale zawierają też kwas elagowy, który w sposób istotny chroni przed rozwojem nowotworów oraz znacząco ogranicza ich wzrost. Poza truskawkami duże ilości kwasu elagowego znajdziemy w poziomkach i malinach, o czym należy pamiętać, bo sezon truskawkowy jest krótki.

Truskawki to źródło witaminy PP

Dodatkowym walorem truskawek jest ich bogata zawartość witaminy PP oraz tryptofanu – aminokwasu, który jest metabolicznym jej prekursorem, a także prekursorem bardzo ważnego neurotransmitera – serotoniny . Dzięki temu dieta bogata w truskawki i poziomki hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, przez co chroni przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Oddziałuje także korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny oraz poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.

Warto jeszcze dodać, że badania prowadzone przez Uniwersytetu w Montrealu w Kanadzie wykazały silne, przeciwgrzybiczne właściwości Wit. PP. Była ona skuteczna w zwalczaniu szerokiego spektrum szczepów drożdżaków, również tych opornych na inne leki. Poza tym hamowała również wzrost grzyba Aspergillus fumigatus (kropidlak), który u ludzi wywołuje grzybicę skóry płuc i może nasilać ataki astmy oskrzelowej.

Gorąco, więc zachęcam do korzystania z dobrodziejstw truskawek i poziomek w postaci codziennej porcji świeżych owoców w sezonie i ich przetworów poza sezonem. Witamina PP jest, bowiem odporna na wysokie temperatury, co sprawia że termiczne przetwarzanie truskawek nie obniża ich prozdrowotnych walorów. Szkodzi jej jednak cukier, najlepiej, więc truskawkowych przecierów i dżemów nie słodzić.

dr Bożena Ryczkowska

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑