Częste spożywanie ziemniaków może powodować nadciśnienie

Dodaj do ulubionych

Częste spożywanie ziemniaków może powodować nadciśnienie W ramach badania naukowcy zauważyli, iż analiza zwyczajów żywieniowych jest o wiele skuteczniejsza niż identyfikacja wpływu pojedynczych składników odżywczych czy wyizolowanych posiłków na organizm.  

Regularne spożywanie ziemniaków gotowanych, pieczonych, puree oraz w formie frytek prowadzić może do nadciśnienia.  

Częsta konsumpcja ziemniaków gotowanych, pieczonych, puree oraz w formie frytek podnosić może ciśnienie krwi u osób dorosłych. Wnioski te są wynikiem najnowszego badania nad wpływem diety na zdrowie opublikowanego niedawno w magazynie The BMJ.

Badacze sugerują, że ograniczenie ilości spożywanych gotowanych, pieczonych, czy tłuczonych ziemniaków na rzecz warzyw zawierających mniejszą ilość skrobi może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi.  

Naukowcy doszli również do wniosku, że analiza zwyczajów żywieniowych jest o wiele skuteczniejsza niż identyfikacja wpływu pojedynczych składników odżywczych czy wyizolowanych posiłków na organizm.

Ziemniaki to jedne z najczęściej spożywanych warzyw na świecie – niedawno włączono je także do amerykańskiego programu zdrowego żywienia, głównie dzięki wysokiej zawartości potasu. Do momentu przeprowadzenia badania analizie nie poddano jednakże wpływu spożycia ziemniaków na nadciśnienie. 

Badacze ze Szpitala dla Kobiet oraz Uniwersytetu Medycznego Harvard podjęli się określenia czy częste spożywanie pieczonych, gotowanych, tłuczonych ziemniaków, jak również frytek i chrupek ziemniaczanych może mieć wpływ na nadciśnienie.  

W tym celu przeanalizowali oni dane dotyczące przyzwyczajeń żywieniowych 187 tysięcy mężczyzn i kobiet na przestrzeni dwudziestu lat. Przy pomocy kwestionariusza określono szacunkową ilość spożywanych przez nich ziemniaków. Nadciśnienie u respondentów diagnozowano na drodze badania lekarskiego. 

Pod wyizolowaniu pozostałych czynników ryzyka, naukowcy odkryli, że spożywanie tygodniowo więcej niż czterech porcji ziemniaków gotowanych, pieczonych lub tłuczonych było silnie związane z podniesionym ciśnieniem krwi.  

Podobne skutki przyniosło regularne spożywanie frytek. Korelacji nie zidentyfikowano jednakże dla chrupek ziemniaczanych.  

Po przeprowadzeniu analizy uzupełniającej, naukowcy wysnuli wniosek, iż ograniczenie ilości gotowanych, pieczonych, czy tłuczonych ziemniaków w diecie na rzecz warzyw zawierających mniejszą ilość skrobi może obniżyć ciśnienie krwi.   

Eksperci poinformowali także, że ziemniaki mają wyższy indeks glikemiczny niż inne warzywa, przez co powodować mogą one nagły wzrost ciśnienia krwi.  

Autorzy twierdzą także, że napotkali na pewne ograniczenia badawcze. Z uwagi na ten fakt podkreślają oni, że badanie traktować należy wyłącznie jako eksperyment obserwacyjny i nie wyciągać na jego bazie daleko idących wniosków.  

Uważają oni jednakże, że ich odkrycie "może mieć potencjalnie istotny wpływ na szeroko pojęte zdrowie publiczne, jako że pokazuje niekorzystne skutki wprowadzenia ziemniaków do rządowych programów żywieniowych. Częste spożywanie ziemniaków ma podobny wpływ na organizm jak nadmierne przyjmowanie węglowodanów."

W załączonej notatce prasowej, badacze z Uniwersytetu New South Wales informują, że mimo iż dieta odgrywa istotną rolę w przeciwdziałaniu nadciśnieniu, zwyczaje żywieniowe badanych nie poddają się łatwiej analizie.  

 "W dalszym ciągu opierać się musimy na badaniach kohortowych. Niemniej jednak, eksperymenty zorientowane na analizę powiązań występujących pomiędzy różnymi programami żywieniowymi a ryzykiem wystąpienia określonych chorób uznajemy za wysoce użyteczne, zarówno z punktu widzenia prawodawców jak i lekarzy. Jest to spowodowane faktem, iż nie skupiają się one wyłącznie na jednym typie pożywienia czy wyizolowanym składniku odżywczym" podsumowują eksperci.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca

Luki w pamięci: normalne zjawisko czy powód do obaw?

comments powered by Disqus

Powrót ↑