Dlaczego cynamon jest tak zdrowy?

Dodaj do ulubionych

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Cynamon został przywieziony z Egiptu już 2000 lat p.n.e. Cynamon występuje w dwóch postaciach: utarty na proszek lub niewielkich  zwiniętych rulonikach. Ma kolor rdzawy, dzięki zawartemu w nim olejku cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny smak i silny aromat. Badania naukowe potwierdzają kozystny wpływ cynamonu na nasze zdrowie.

Cynamon a zdrowie

 

Cynamon ma kozystny wpływ na zdrowie. W 2000 r. badania wykazały, że spośród 69 przebadanych gatunków roślin, 16 było skutecznych wobec HIV-1 i 4 były przeciwne zarówno wirusa HIV-1 i HIV-2. Najskuteczniejsze ekstrakty przeciwko HIV-1 i HIV-2 wynosiły odpowiednio Cinnamomum cassia (kora) i Cardiospermum helicacabum. Związek eugenol, który jest głównym składnikiem olejku z liści drzewa cynamonowego, ma właściwości przeciwwirusowe in vitro, zarówno wobec HSV-1 i HSV-2 (opryszczka narządów płciowych przeciwwirusowe.

W 2011 roku zostały przeprowadzone badania izolowanych substancji (CEppt) wchodzących w  skład cynamonu, które potwierdzają spowolnienie  rozwoju choroby Alzheimera u myszy ) W 2003 r Narodowe Instytuty Zdrowia potwierdziły korzyści z włączenia cynamonu do diety chorych na cukrzycę typu 2. Badania przeprowadzone w 2007 roku i opublikowane w Journal of Medicinal Chemistry sugerują, że określone terpenoidy roślinne zawarte w cynamonie mają silne właściwości przeciwwirusowe. Kora cynamonu, składnik medycyny tradycyjnej japońskiej Mao-do, została opisana w 2008 roku w badaniach opublikowanych w Journal of General Virology, jako mająca właściwości przeciwwirusowe. W 2011 roku zostały przeprowadzone badania izolowanych substancji (CEppt) wchodzących w  skład cynamonu, które potwierdzają spowolnienie  rozwoju choroby Alzheimera u myszy.

Jakie zastosowanie ma cynamon?

Cynamon jest stosowany przy produkcji czekolady, głównie w Meksyku, który jest jego głównym importerem. Znajduje swoje zastosowanie w deserach np. szarlotce, pączkach, bułkach z cynamonem, pikantnych cukierkach, herbacie, kakao. Można go stosować jako dodatek do jagnięciny, wołowiny, drobiu, cebuli, dyni, pomidorów, bananów oraz płatków śniadaniowych.

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑