Garstka orzechów dziennie ogranicza ryzyko wystąpienia wielu chorób?

Dodaj do ulubionych

Dlaczego garstka orzechów dziennie pozwoli Ci ograniczyć ryzyko wystąpienia rozlicznych chorób?

Zakrojona na szeroką skalę analiza wyników badań naukowych wykazała, że osoby spożywające co najmniej 20 gram orzechów dziennie legitymują się niższym ryzykiem chorób serca, nowotworów oraz innych poważnych chorób.  

 

Analiza wyników badań, które to bezpośrednio odnosiły się do konsumpcji orzechów oraz ich wpływu na prawdopodobieństwo wystąpienia chorób dowiodła, że wystarczy garstka orzechów (około 20 gram) dziennie, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o 30 procent, nowotworów o 15 procent oraz przedwczesnego zgonu o 22 procent.  

 

Spożywanie około 20 gramów orzechów wiązało się także z niższym o połowę prawdopodobieństwem zgonu spowodowanego chorobami układu oddechowego oraz 40 procent mniejszym ryzykiem zapadnięcia na cukrzycę. Naukowcy podkreślili jednakże, że w przypadku rzeczonych problemów zdrowotnych ilość dostępnych danych naukowych była zauważalnie mniejsza.

 

Wyniki badania nadzorowanego przez badaczy z Uniwersytetu Imperial College w Londynie oraz Norweskiego Uniwersytetu Nauk Ścisłych i Technologii opublikowano w magazynie BMC Medicine.

 

Zespół ekspertów przeanalizował wyniki 29 opublikowanych w różnorodnych magazynach badań naukowych przeprowadzonych na całym świecie, w których to udział wzięło łącznie 819000 osób. 12000 z nich zmagało się z chorobą wieńcową, 9000 przeszło zawał serca, natomiast 18000 cierpiało na choroby układu sercowo-naczyniowego. Warto także nadmienić, że w trakcie prowadzenia eksperymentów, z różnych przyczyn zmarło ponad 85 tysięcy respondentów.  

 

Mimo, iż dało się zauważyć zróżnicowanie pomiędzy badanymi grupami respondentów w kwestii płci, miejsca pochodzenia, czy też zidentyfikowanych czynników ryzyka, eksperci zauważyli, że u większości respondentów spożywanie orzechów przyczyniło się do ograniczenia ryzyka wykształcenia się poważnych chorób.  

 

Współautor badania, Dagfinn Aune z Uniwersytetu Zdrowia Publicznego Imperial stwierdził: "Wcześniejsze badania naukowe zorientowane były przede wszystkim na główne przyczyny zgonów na świecie, a więc choroby serca, zawały oraz nowotwory. Obecnie jednak zaczyna się gromadzić dane dotyczące także innych problemów zdrowotnych.  

 

"Zauważyliśmy statystycznie istotne ograniczenie ryzyka wykształcenia się różnorodnych chorób na skutek spożywania orzechów, co wskazuje, że występuje korelacja pomiędzy ich konsumpcją a ogólną kondycją organizmu. Ich wpływ na ludzkie ciało jest relatywnie silny, zwłaszcza biorąc pod uwagę niewielką ilość spożywanych w ramach eksperymentów orzechów."

 

Eksperci przyjrzeli się testom naukowym, w ramach których respondentom podawano trzy rodzaje orzechów: orzechy laskowe, włoskie oraz ziemne. Skutki konsumpcji każdego z typów były wysoce zbliżone.  

 

Aune stwierdził, że roli orzechów w diecie nie można bagatelizować, głównie z uwagi na ich wartość odżywczą: "Obfitują one bowiem w błonnik, magnez oraz tłuszcze wielonienasycone – składniki, które korzystnie wpływają na ograniczanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz zmniejszają poziom cholesterolu.  

 

"Niektóre odmiany omawianych produktów, a w szczególności orzechy włoskie oraz pekany, zawierają także przeciwutleniacze zwalczające stres oksydacyjny i redukujące ryzyko wykształcenia się różnej maści nowotworów. Nawet mimo faktu, iż zawierają one dość dużo tłuszczu, obfitują one także w białko i błonnik, a niektóre z badań dowodzą nawet, że mogą zapobiegać otyłości."

 

W ramach badania odkryto również, że u osób spożywających średnio 20 gram orzechów dziennie, po ograniczeniu poziomu ryzyka nie występowała dalsza poprawa kondycji ogólnej.

 

Zespół ekspertów zamierza podjąć się następnie analizy wyników badań danych naukowych dotyczących wpływu innych produktów spożywczych, takich jak owoce i warzywa, na ryzyko wystąpienia różnorodnych chorób.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑