Komosa ryżowa - Recepta na zdrowie

Dodaj do ulubionych

Komosa ryżowa( quinoa lub ryż peruwiański) jest niezwykle cenna dla zdrowia. Właściwosci owoców komosy ryżowejzawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych, cechują się dużą zawartością witaminy E, wapnia oraz fosforu. Komosa ryżowa, należy do tej samej rodziny, co buraki czy szpinak.

Pochodzenie komosy ryżowej

Według historyków Quinoa, pochodzi z Alitipalo a uprawa jej sięga 3000 tysięcy lat p.n.e. . Pradawna legenda głosi, że komosa ryżowa była prezentem od bogów dla rdzennych Aymora. Ta wysoce odżywcza roślina porasta jeden z najtrudniejszych dla upraw klimatów na ziemi. To jak się zdaje mogło by potwierdzić legendę ponieważ tylko boska interwencja mogła przyczynić się do urodzajnych plonów. Ta niesamowita roślina rośnie na kamiennym piaszczystym płaskowyżu. Przez wiele tysięcy lat Inkowie uważali swoje uprawy za święte. Cesarz Inków siał tradycyjnie pierwsze nasiona w sezonie, używając do tego narzędzi wykonanych ze szczerego złota. Przez wiele tysiącleci pozostawała podstawowym pokarmem  Inków i Azteków.

W ciągu ostatniej dekady Quinoa stała się numerem 1 dla smakoszy na całym świecie. Rok 2013 został ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych Międzynarodowym Rokiem Quinoa.

Dlaczego jest tak zdrowa?

Komosa ryżowa jest niezwykle bogata w pełnowartościowe białko, wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka, co w pokarmach roślinnych jest zupełnie wyjątkowe, zawiera sole mineralne i witaminy. Bogate źródło wapnia szczególnie zalecane dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Quinoa nie  zawiera glutenu ma niski indeks glikemiczny to idealny produkt żywnościowy mający szerokie zastosowanie w diecie bezglutenowej. Komosa ryżowa jest bezkonkurencyjna w walce o utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Wszystkie walory odżywcze sprawiły, że znalazła swoje zastosowanie w programach kosmicznych NASA.  

Poznaj niesamowite przepisy z komosą ryżową

Quinoa w curry

Sałatka z quinoą i ciecierzycą

Sałatka z quinoą

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑